Högskolan i Skövde Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio

Utredning: Inför moocs på högskolorna

1:45 min

Snart kan högskolekurser utan behörighetskrav bli verklighet på nätet, så kallade moocs. Det föreslår Universitetskanslerämbetet (UKÄ) efter en utredning.

Rektor Sigbritt Karlsson gillar tillgängligheten hos moocs, den typ av stora öppna nätbaserade kurser som nu föreslås ska införas på universitet och högskolor i Sverige.

– Det är positivt för det öppnar ju upp för många både i Sverige men också internationellt.

Föregångslandet är USA, där moocs en gång startade. Där startades avgiftsfria moocskurser för att göra högre studier tillgängliga för alla.

Till skillnad från i USA är högre studier avgiftsfria i Sverige, så behovet finns inte av den anlednignen, säger Sigbritt Karlsson.

Förhoppningen i utredningen på Universitetskanslerämbetet är att moocs ska passa för nyanlända.

Men Sigbritt Karlsson tror att kurserna läses av dem som redan har studievana och har en examen.

– De som går de här kurserna och gör dem klara är oftast de som redan har en högskoleutbildning. Så det man kanske hoppats på var att nå helt nya grupper och det ser inte riktigt ut så - än iallafall.

Det är osäkert om moocskurser kommer att bli verklighet i Skövde. Dels har högskolan redan nätbaserade utbildningar, berättar Sigrbritt Karlsson, och dels är det dyrt för en högskola att från grunden skapa ett nytt koncept som moocs, fortsätter hon.

– Högskolans styrelse har uttalat sig om moocs eller inte moocs, och när vi diskuterade detta för ett år sedan så sa man ja till nätbaserad utbildning, men kanske inte moocs i det här läget, eftersom det är en ekonomisk ansträngning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista