Snö på trottoar i Tidaholm i villaområde. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
Många villaägare lever inte upp till kravet att hålla sina trottoarer framkomliga. Så här såg det ut i Tidaholm på onsdagen. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio

Villaägarna: Låt kommunerna skotta trottoarerna

2:25 min

Villaägarnas riksförbund sticker nu ut hakan i trottoarskottar-frågan. Det vore billigare för samhället om småhusägarna slapp halkbekämpa utanför sina tomter, menar de.

Den här intresseorganisationen, med över 300 000 anslutna hushåll, har undersökt hur det ser ut när det gäller snöröjning och halkbekämpning på gångbanor i tätbebyggda områden.

Det visar sig att sex av tio kommuner i landet har lagt ansvaret på fastighetsägarna när det gäller allmänna trottoarer som gränsar till husägarnas tomter. Här i Skaraborg handlar det bland annat om kommuner som Grästorp, Götene, Mariestad, Tibro och Tidaholm.

Just i Tidaholm hittar vi nyblivna husägaren Stella Lazar. På trottoaren framför huset finns det fortfarande kvar en hel del snöhögar som inte smält bort.

– Ja du... Jag har försökt men det gick inte. Det var ganska hårda snöklumpar, säger hon.

Villaägarnas argument för att deras medlemmar borde slippa detta är bland annat att det handlar om kommunal mark och att kommunerna är mer lämpade att sköta uppgiften. Det finns husägare som är äldre, handikappade eller av andra orsaker inte kan hålla trottoaren i ordning, säger Ulf Stenberg som är chefsjurist på organisationen.

Likaså skulle samhället tjäna på detta i långa loppet, menar han.

– Ja det tror vi. Det skulle minska antalet halkolyckor. Det är många som ramlar och slår sig, säger han.

Uno Källström, arbetsledare vid Tekniska kontoret i Tidaholm håller till viss del med om resonemanget, men är ändå tveksam. Detta av samma orsak som de flesta kommuner i Villaägarnas undersökning - den ekonomiska aspekten.

– Fastighetsägarna finge det mycket bättre, men det blir mycket mer kostnader för kommunen. Vi måste införskaffa fler fordon och personal, säger Källström.

Jag har åkt runt och tittat i Tidaholm i dag. Det ligger gott om snöhögar på trottoarerna i villaområdena. Dagens system verkar ju inte fungera så bra?

– Det är många pensionärer som inte orkar med, kanske. Vi har ju lagen på vår sida men vi har inte utnyttjat den så hårt. Det har fungerat ganska bra ändå, säger Källström.


Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista