First Hotel Billingehus. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
1 av 2
Dan Persson hävdar att kommunen föll offer för utpressning. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
Katarina Jonsson kommunalstyrelsens ordförande Skövde sitter vid ett bord och pekar. Hon är på presskonferensen i stadshuset. Foto: Tommy Alexandersson / Sveriges Radio
2 av 2
Katarina Jonsson i fejd med Dan Persson om vad hon egentligen berättade på en lunch i september. Foto: Tommy Alexandersson / Sveriges Radio

"Hon kände sig pressad av krav från Billingehus"

2:56 min

Skövdes moderata kommunalråd Katarina Jonsson berättade för Knistads ägare Dan Persson att Billingehus krävde ett årligt driftsbidrag på 15 miljoner kronor i tio år för att låta bli att inrätta flyktingboende där.

Detta hävdar Dan Persson som menar att kommunen vikt sig för hotet.
Enligt honom skulle Katarina Jonsson (M) ha berättat om det här i samband med en lunch mellan Jonsson och Persson:

– Hon säger till mig att hon varit i kontakt med Billingehus och kände sig pressad av att de hade begärt ett driftsbidrag på 15 miljoner i tio år för att inte starta flyktingboende där.

– Hon sa själv att de aldrig skulle gå med på det, men sedan har de ju gjort just detta. Det gör att jag inte kan vara tyst längre, menar han.

Dan Perssons anklagar alltså kommunledningen för att ha vikt sig för ett öppet hot från Hotel Billingehus, och att det förslag som alliansen i Skövde nu lämnat är en direkt följd av detta.

– Det finns ju ingen substans i att betala 45 miljoner kronor för ett uttjänt bad och en hall i dåligt skick. Det är bara ett kreativt sätt att lösa ett driftsbidrag på, säger Dan Persson.

Kommunalrådet Katarina Jonsson minns mycket väl att de åt lunch tillsammans i september men avfärdar helt och hållet Dan Perssons anklagelser:

– Vi har ju aldrig haft ett utpressningsläge med Billingehus. Vi har fört en långsiktig diskussion om framtiden, det har aldrig varit några sådana villkor, det stämmer inte, säger Katarina Jonsson.

Någon utpressning har det aldrig varit menar hon, och hon säger att den tilltänkta 45-miljonersaffären med Billingehus om att köpa bland annat badet inte är något förtäckt driftsbidrag.

Jonsson säger att hon i förra veckan försökte få kontakt med Dan Persson för att personligen förklara kommunledningens förslag, men att han inte visat något intresse:

– Jag försökte nå honom samma dag vi hade presskonferens för att berätta om våra planer, men han var inte intresserad av detta, säger hon.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista