Oskar Back forcerar mot Enköpingsmålet men Skövde IK brände alldeles för många lägen i förlustmatchen. Foto: Jens Prytz, Sveriges Radio.
Oskar Back forcerar mot Enköpingsmålet men Skövde IK brände alldeles för många lägen i förlustmatchen. Foto: Jens Prytz, Sveriges Radio.

Skövde IK förlorade viktig streckmatch

3:13 min

Skövde IK föll i toppmötet mot ett tappert kämpande Enköping med 1-4. SIK dominerade matchen i stora drag men hemmalaget var alldeles för trubbigt och tappade i och med nederlaget sin play-off plats till just Enköping.

Det var ett ineffektivt Skövde IK som föll mot ett vilt stridande Enköping trots ett kraftigt spelövertag.

– Vi möter ett lag som försvarar sig bra matchen igenom och där hamnar vi i en fälla, säger Skövdes tränare Anders Spaak.

Gästerna hade inte ens tre fulla femmor och kom till spel med bara 14 utespelare. Dessutom hade de sin förstamålvakt Fredrik Hellström hemma nedbäddad med halsfluss.

Men laget fick en flygande start redan efter drygt tre minuter då Oskar Pettersson, som skulle visa sig vara hypergiftig, spräckte Marcus Melins nolla efter dålig markering framför SIK kassen.

Lagkaptenen Adam Rundqvist kvitterade visserligen till 1-1 i power play med en riktig läckerbit till skott i krysset men det blev det enda Skövdemålet på hela matchen trots 34 skott.

– Jag tycker att vi inte får betalt för det vi gör på isen men vi är för ineffektiva. Vi var inte tillräckligt ödmjuka för att trycka mer puckar in mot mål och jobba hårdare för att få dem att gå ännu mer på knä.

I andra akten kom två mycket psykologiskt tunga Enköpingsmål i mitten av perioden som gjorde att Skövde fick kämpa i en uppförsbacke som blev alldeles för brant.

Skövdes spel genomsyrades av trögt passningsspel, tilltrasslade avslut och en omständligt anfallsspel.

Hemmaspelarna blev alltmer frustrerade i takt med att tiden rann iväg samtidigt som utdelningen uteblev.

En matchavgörande sekvens kom halvvägs in i tredje perioden då Skövde inte lyckades reducera trots drygt en minuts spel i 5 mot 3.

Efter det gick kampmoralen ur SIK och Enköping kunde spika slutresultatet 1-4 med mål i öppen kasse signerat Oskar Pettersson som därmed stod för alla av gästernas mål.

Nederlaget satte punkt för en sex matcher lång segersvit för Skövde IK som fram till matchen mot Enköping inte förlorat under 2016.

Nu åkte SIK ner till tredje plats i tabellen efter att Enköping gick om och Skövde har nu två poäng upp till ESK som nu vunnit båda mötena lagen emellan i fortsättningsettan.

Matchfakta:
Skövde IK - Enköpings SK 1 - 4 (1-1, 0-2, 0-1)

Period 1: 
0-1 (03:17) Oskar Pettersson (Markus Jonsson, Andreaz Persson), 1-1 (13:30) Adam Rundkvist (Mikael Persson-Riis) powerplay (5-4)
Skott: 10-8.

Period 2: 
1-2(08:54) Oskar Pettersson (Fredrik Juhlin, Anton Wingqvist) powerplay (5-4), 1-3 (12:17) Oskar Pettersson (Andreaz Persson, Markus Jonsson)
Skott: 12-6.

Period 3: 
1-4 (19:27) Oskar Pettersson (Andreaz Persson, Andreas Lindquist)
Skott: 12-5.
Totalt: 34-19.

Utvisningar: Skövde IK 4x2 min., Enköpings SK 8x2 min.

Domare: Henrik Rosdahl, Osby.

Publik: 1178

Matchens lirare, Skövde IK: Adam Rundkvist.
Matchens lirare, Enköpings SK: Rasmus Eklöf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista