Valvet in till Karlsborgs fästning. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
Genom valvet kommer man in till Karlsborgs fästning. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio

2015 var ett bra museiår i Skaraborg

1:43 min

Flera av Skaraborgs museer hade ett bra 2015. Det visar färska besökssiffror.

På Fästningsmuseet i Karlsborg är museichefen Nadja Eriksson mycket nöjd med året som gått. Besökarna strömmade till särskilt under juni, juli och augusti, berättar hon men tillägger att hon märkt en ökning även under resten av året.

– Vi har haft fler turister i år än 2014.

Besökarna är från Sverige men också från resten av Europa och USA. Strax under 34 000 besökare är en bra siffra för fästningsmuseet 2015, säger hon.

Och det verkar ha varit en bra museiår i hela Skaraborg. Vänermuseet i Lidköping räknar till drygt 24 300 besökare under förra året, och det är bättre än 2014.

Västergötlands museum i Skara gick från runt 65 200 under 2014 till drygt 84 200 förra året och det är en siffra chefen Hanna Eklöf är nöjd med.

Tidaholms museum hade drygt 11 300 besökare, en siffra museiintendent Jean-Pierre Salkvist är nöjd med.

Falbygdens museum i Falköping, som brukar ligga på runt 8000 besökare per år, slutade på strax över 10 000. På museet märkte man att utställningen "Vi är romer" drog en hel del besökare.

Nadja Eriksson på Fästningsmuseet i Karlsborg tror att regn och rusk i somras bättrade på besökssiffrorna lite. Nu siktar museet vidare mot tre nya utställningar, bland annat en om K3 i Mali.

– Vi visar bilder, film och föremål om hur personalen upplevde det, hur det var och hur folk lever där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista