Polis framför en polisbil. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Polisen kan komma att få elpistoler som ett mellanting mellan pepparspray och pistolen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Polisen ser behov av elpistol

1:30 min

För att minska antalet dödliga utgångar vid polisingrepp kan elpistolen komma att bli aktuell för polisen. Kommissarie Johan Rapp vid Skövdepolisen ser ett behov av elpistol.

Det är en arbetsgrupp inom polismyndigheten som har kommit med förslaget att införa elpistoler för att minska antalet dödliga utgångar vid polisingrepp. Tanken med elpistolen är att den ska bli ett mellanting mellan pepparspray och pistolen, något kommissarie Johan Rapp vid Skövdepolisen välkomnar.

– Det kan finnas ett behov av att ha ett redskap som gör mindre skada vid vissa typer av ingripanden, säger Johan Rapp.

När polisen tvingas ta till våld har man nu batong, pepparspray och pistol att tillgå. Men pepparspray kan vara otillräckligt när gärningsmannen är psykotisk eller drogpåverkad och därför inte reagerar på smärtan som pepparspray annars inbringar.

Men istället för att behöva använda sitt skjutvapen kan en elpistol, som tillfälligt slår ut muskelkontrollen, vara att föredra som ett mellanting mot gärningsmän som inte reagerar på pepparspray enligt kommissarie Johan Rapp.

Jag menar att mot människor som redan är sjuka så ska vi kanske inte använde det grövsta våldet, det kanske är mer en hänsynsbit där.

Ett eventuellt införskaffande av elpistoler skulle däremot kunna medföra vissa problem för polisen som under pressade situationer skulle behöva välja mellan batong, pepparspray, elpistol eller vanlig pistol enligt Johan Rapp.

– Det finns en hel del olika beslut som ska fattas innan man då tar fram rätt redskap.

När det väl kommer till beslutstagandet så tror Johan Rapp att elpistolen kan komma att höja tröskeln för när en polis får använda sitt tjänstevapen.

– Det kan det säkerligen bli, men tittar vi på dem situationer där vi använder vårat tjänstevapen så är det oftast i en nödvärnssituation där vårat eget eller någon annans liv är i fara. Och i många situationer tror jag att vi kommer fortsätta att använda vårat tjänstevapen för att lösa den hotsituationen, säger kommissarie Johan Rapp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista