Niklas Torstensson och Tarja Susi med mobiltefelfoner
Niklas Torstensson och Tarja Susi är forskare i kognitionsvetenskap på Högskolan i Skövde.

Skeptiska till åldersgräns på sociala medier

"Det fråntar ungas demokratiska rättigheter"
1:53 min

Inom två år blir det åldersgräns för att få använda sociala medier. Gränsen kommer hamna på mellan 13 och 16 år. Och ungdomar under gränsen måste ha ett godkännande från sina föräldrar för att få vara med.

Men Niklas Torstensson och Tarja Susi som är forskare i kognitionsvetenskap på Högskolan i Skövde är skeptiska till den nya lagändringen.

– Man begränsar barnens möjligheter och rättigheter, säger Tarja Susi.

Susi säger också att föräldrarna i all välmening kan förbjuda sina barn från sociala medier. Men att det, i och med dagens teknik, är i stort sett omöjligt då alla unga i dag har sina egna mobiltelefoner med sig i fickan hela tiden.

Även ungdomarna själva är tveksamma till om den här lagen kommer följas. Johan Larsson går i nionde klass på Vasaskolan i Skövde och han tror inte att de som är under 16 år och redan har konton på olika sociala plattformar kommer sluta använda dem bara för att det kommer en åldersgräns.

– Det tror jag absolut inte. Men den generartion som växer upp med den här lagstiftningen kommer förhoppningsvis följa de här reglerna, säger Johan Larsson. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".