Advokat Inger Rönnbäck. Bild: Fredrik Johansson/Sveriges Radio
Advokat Inger Rönnbäck. Bild: Fredrik Johansson/Sveriges Radio

1,3 miljoner - försvarets kostnader för Lisa Holms misstänkte mördare

DNA-experten vill ha 131 000 kronor
1:34 min

Nästan 370 000 kronor vill Inger Rönnbäck ha för sitt jobb att försvara Lisa Holms misstänkte mördare i hovrätten. Totalt närmar sig kostnaden för försvaret 1,3 miljoner kronor. 

Från den 17 november när tingsrätten dömde 35-åringen till livstid för mordet på Lisa Holm satte försvarsadvokat Inger Rönnbäck igång med arbetet att överklaga.

P4 Skaraborg har tagit del av kostnadsräkningen som visar att advokaten lagt 56 timmar på att prata med folk som hört av sig med uppgifter.

"Uppringd av personer som lämnat tips till polisen men inte hörts, bland annat Billy Bertilsson" står det.

Advokaten skriver att hon vid flera tillfällen hänvisat till polisen men också själv kontaktat myndigheten.

I tingsrätten ingick flera fakturor från experter som försvaret anlitat. Den kände pensionerade kriminalkommissarien Jan Olsson fakturerade då 39 000 kronor för sitt uppdrag att granska det kriminaltekniska.

Nu vill kommissarien ha ytterligare 10 000 kronor, för även om han inte hördes på nytt i hovrätten så har han arbetat en hel del åt försvaret. "Konsult mm brott Blomberg" står det på den nya fakturan. 

Den dna-expert som Rönnbäck åberopade som vittne i hovrätten, Anne Kihlgren, har jobbat nästan 40 timmar med fallet och hon vill ha 131 000 i ersättning.

Sammantaget närmar sig försvarets totala kostnader nu 1,3 miljoner kronor.
I tingsrätten krävde Rönnbäck ersättning för att ha lagt tid på att prata med media, något sådant krav har hon inte med den här gången.

Familjen Holms målsägarbiträde Tore Brandtler begär 107 000 kronor, hans räkning i tingsrätten var 166 000.

Om 35-åringen döms i hovrätten bestämmer domstolen hur stor del av kostnaderna som han ska betala. Om han frias faller kostnaden på staten.

Tingsrätten beslutade att neka Rönnbäck ersättning på 54 000 kronor för tre sakkunniga vittnen som hon använt sig av. Bland annat en rättsläkare som driver eget företag och som hyrts in för att granska det rättsmedicinska utlåtandet. Detta är kostnader som Rönnbäck kunnat beviljas om hennes klient friats, skrev tingsrätten i sin dom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".