Brandinspektör Dan Ola Sandén på Räddningstjänsten i Falköping och Tidaholm varnar för riskerna med luftavfuktare. Foto: Jens Prytz/Sveriges Radio.
Brandinspektör Dan Ola Sandén på Räddningstjänsten i Falköping och Tidaholm varnar för riskerna med luftavfuktare. Foto: Jens Prytz/Sveriges Radio.

Luftavfuktare ökar risken för brand

1:40 min

Nyligen orsakade en luftavfuktare en brand i Tidaholm och Räddningstjänsten varnar nu för brandrisken med luftavfuktare där tillbuden blivit allt fler de senaste åren.

I takt med att priserna sjunkit på luftavfuktare så har de blivit allt vanligare i hemmen och det är främst avfuktare i prisklassen mellan 1000 och 2000 kronor som är en potentiell brandrisk.

– Det är de billigare varianterna som har orsakat det här (bränderna) och det har varit olika märken. Ju billigare de är ju farligare verkar de vara, säger Dan Ola Sanden på Räddningstjänsten i Falköping och Tidaholm.

I området har man haft tre fall de senaste två åren där det konstaterats att luftavfuktaren varit brandorsaken och Sandén har i sin kontakt med kollegor runtom i Skaraborg och i landet fått bilden bekräftad att det blivit allt vanligare med bränder i luftavfuktare.

Samtidigt tror han det kan röra sig om fler fall som man inte känner till.

– Vi har många fullskaliga bränder där man inte kan få fram någon säker brandorsak och visst kan det vara någon sån här orsak. Det finns säkert ett stort mörkertal.

Sandén rapporterar in bränderna till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Elsäkerhetsverket. Det har bidragit till att en av luftavfuktarna tagits bort från marknaden.

– Ett av märkena som vi haft i det här området har man fått stopp på i försäljning.

Vad ska man tänka på för att minimera riskerna?

– Jag tycker inte man ska köra en luftavfuktare om man inte är hemma och man ska inte köra en luftavfuktare när man gått och lagt sig. Då är man mer på den säkra sidan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista