First Hotel Billingehus. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
Hotell Billingehus i Skövde. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio

Hotellkoncernen vanskötte bolag i flera års tid

Flera brott mot aktiebolagslagen
0:59 min

Den norska ägarkoncernen bakom First Hotel Billingehus har under flera år vanskött sina bolag - bland annat med brott mot aktiebolagslagen. Det framgår av en granskning som P4 Skaraborg låtit göra sedan kommunens samarbetsplaner med hotellet blivit kända.

Under åren 2011-2013 var man egentligen skyldig att upprätta kontrollbalansräkning i det bolag som skötte driften av hotellen i Sverige, eftersom man förbrukat för mycket av sitt aktiekapital. Trots revisorernas påpekanden gjordes inte det, vilket är ett brott mot aktiebolagslagen.


Det moderbolag som står bakom hotellfastigheterna har också haft problem. Under åren 2009-2013 misskötte man sina skattebetalningar.
Det gäller även för bolaget Host Billingehus AB, som äger fastigheten i Skövde.

Intressant är att fastighetsbolaget på Billingehus är betalningsansvarigt för ett lån som tagits upp tillsammans med andra systerbolag i koncernen. För Billingehus del handlar det om 45 miljoner kronor.


Av två skäl är det här intressant. Dels för att summan 45 miljoner råkar sammanfalla med den summa som kommunen är beredd att betala för bland annat badet, en affär som debatterats mycket.

Men det är intressant även av andra skäl. Konkret betyder nämligen lånet att Billingehus kan tas i pant om någon annan del av koncernen inte kan betala sina skulder.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".