Foto: Hasse Holmberg /TT
Foto: Hasse Holmberg /TT

Överklagar övningskörning i 180 km/h

0:42 min

Många reagerade på att en mamma friades när hon satt bredvid sin son och pratade i mobilen när han övningskörde i 180 km/h på 100-väg och dessutom körde över heldragen linje. Nu vill åklagaren att hovrätten prövar tingsrättens beslut.

Polisen som stoppade bilen utanför Skövde vittnade om att pojken ville rejsa ikapp, medan mamman uppgav att sonen tappade besinningen när en bilist som körde om i hög fart pekade finger. Mamman sa i tingsrätten att hon inte vågade ingripa mer än att säga till sonen som inte lyssnade. 

Även om det bara handlar om penningböter, knappt 5000 kronor, så tror åklagare Jennifer Hasselroth att hovrätten kan se att det finns skäl att pröva fallet. Det är av vikt för rättstillämpningen, menar hon.

- Inledningsvis hade jag trott att det skulle dömas. Jag tycker inte man tagit hänsyn till polisens vittnesmål, säger Jennifer Hasselroth.

Tingsrätten var inte enig i sitt beslut, två ville fria medan två nämndemän ville fälla för brott. De som valde att fria menade att det inte gick att leda i bevis att kvinnan hade uppsåt eller var oaktsam. 

I samband med övningskörning är den som är handledare att betrakta som förare, men om den som kör inte hörsammar handledarens uppmaning så kan denne inte ställas till svars enligt domen.

De två nämndemän som ville fälla kvinnan menar att hon uppträtt likgiltigt då hon fortsatte tala i sin mobil då sonen körde i 180 och fortsatte samtalet också när de blev stoppade av polis. 

Eftersom det krävs prövningstillstånd i det hör målet är det nu hovrätten som får besluta om det finns skäl att ta upp fallet i högre instans.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista