Byggnaden brann ner till grunden. Foto: Polisen
1 av 2
Byggnaden brann ner till grunden. Foto: Polisen
Här köper en av de misstänkta bensindunkar kvällen före branden. Foto: Övervakningskamera
2 av 2
Här köper en av de misstänkta bensindunkar kvällen före branden. Foto: Övervakningskamera

Rättegång efter branden i Assyriska föreningen

Åklagaren: Så länge ingen berättar går det inte att veta motivet
1:46 min

I dag genomförs rättegången mot de två män som misstänks ha bränt ner Assyriska föreningens lokal i Skövde i december. Bevisningen mot dem är stark, enligt åklagaren.

– Jag tycker att polisen gjort ett bra arbete med att kartlägga de här personerna före branden och också under tidpunkten för själva branden. Min uppfattning är att den sammantagna bevisningen är bra, säger kammaråklagare Jennifer Hasselroth.

Det finns exempelvis övervakninsgfilm som visar hur de två männen - tillsammans med en tredje - köper bensindunkar på Biltema kvällen före branden.

Senare, på småtimmarna, går en rörelsestyrd övervakningskamera igång inne på Assyriska föreningen i västra Ryd i Skövde. På filmen går två män in i lokalen och tömmer flera dunkar över möblemanget innan de tänder på och förvandlar scenen till ett eldhav. Byggnaden totalförstörs.

Saken är att den ene mannen på filmen är omaskerad och väldigt lik en av männen som köper dunkar på Biltema. Han har också likadana kamofluagebyxor på sig.

Likväl nekar den här Tibrobon som är i 30-årsåldern, men den andre mannen på filmen, som är strax över 20, har erkänt och han pekar också ut Tibrobon som medgärningsman.

Analysen av männens mobiltelefoner visar också att de varit i området den aktuella natten och att båda deras telefoner stängts av strax före branden, och sedan startades drygt tre timmar senare.

Frågan är då varför de skulle vilja bränna ner lokalen?

– Jag vet ju att det går rykten på stan om vad orsaken skulle vara, men att det är det, det vet inte jag, säger Hasselroth.

Det är inte fastslaget vad som är motivet?

– Så länge ingen berättar så går det inte för oss att veta.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".