Gunnel Marwén Kastenman, Leffe Larsson, Anita Johansson och Anders Schönborg framför den före detta skolbyggnaden. Foto: Marie Schnell /Sveriges Radio
Gunnel Marwén Kastenman, Leffe Larsson, Anita Johansson och Anders Schönborg framför byggnaden. Foto: Marie Schnell /Sveriges Radio

De vill skapa en modern bygdegård i Borgunda

1:46 min

Invånarna i Borgunda utanför Skövde kämpar för att ro i land ett stort projekt, där man vill renovera den gamla skolan i byn och skapa en modern bygdegård.

När andra bygdegårdsföreningar för en tynande tillvaro är det tvärtom i Borgunda, där man vill satsa stort på ett så kallat "Allas hus", där kyrkan, föreningar, företag och bybor ska samsas om utrymmet.

- Jag ser framför mig ett modernt och uppdaterat hus som passar för alla typer av sammankomster: studiecirklar, scoutverksamhet, kurser, workshops, matlagning, säger Anders Schönborg, ordförande i bygdegårdsföreningen.

Gunnel Marwén Kastenman, som är med i arbetsgruppen, hoppas att den nya bygdegården ska bli ett nav i samhället, med teknisk topputrustning.

-Om man vill se fotboll på en kanal man inte kan se så ska man komma till bygdegården. Man ska kunna sitta här om man är distansstuderande eller om man vill ha ett möte eller konferenser.

Det finns redan en bygdegård i Borgunda, men den är i stort behov av renovering. Föreningen kan nu få köpa tegelbyggnaden från 1860 av pastoratet, som har använt den före detta skolan som församlingshem.

För upprustningen krävs en investering på drygt sju miljoner kronor. Falköpings kommun har lovat att bidra med runt två miljoner kronor- om Boverket betalar halva investeringen. Ansökan till Boverket är inskickad och beslutet kommer i maj.

- Jag tror att det kommer att gå vägen. De förhandsinformationer vi har fått pekar på att det här är en unik och originell ansökan, Gunnel Marwén Kastenman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista