En trädstam med årsringar. Foto: Hasse Holmberg/TT
Foto: Hasse Holmberg/TT

Höga stubbar gör nytta för djurlivet

"Stubbarna får mer och mer hål i veden"
2:31 min

Höga stubbar som lämnas på hyggen blir till nytta för djurlivet, visar forskning.

Så kallade högstubbar har lämnats vid modern svensk skogsavverkning i 20 år och nu har forskningsresultaten av de kvarlämnade stubbarna sammanställts.

När man inte kalhugger utan medvetet lämnar en del träd kapade ett par meter upp så visar det sig att både insekter och svampar trivs i den torra döda veden.

En del ovanliga insekter dyker då upp, berättar Jan Weslien på Skogsforsk. Som större flatbagge till exempel.

– Det som händer över tiden i stubbarna är att det bildas hål i veden som utnyttjas av skalbaggsarter som till exempel större flatbaggen och bin och steklar. På så sätt gör stubbarna nytta.

Nu vill Sveriges lantbruksuniversitet SLU och Skogsforsk göra de här forskningsresultaten kända, så att arbetet med att spara undan stubbar av det här slaget fortsätter.

– Vår förhoppning är att informationen ska nå ända ut till hytterna på maskinerna som avverkar skogen, så man kan tänka att det man gör är viktigt och kan göras bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".