En polis med kommunikationsradio på axeln Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Polisens kommunikationssystem nere

Kommunikationssystemet Rakel ligger nere efter en uppdatering i natt. Problemet drabbar bland annat räddningstjänst, polis och ambulans. 

– Jag kan bekräfta att vi har problem men det pågår ett arbete med att komma till rätta med det, säger Stefan Gustafsson, presstalesman vid polisens västregion till TT.

Rakel, som är ett system för kommunikation mellan personer som jobbar med samhällsviktiga verksamheter, har täckning i hela Sverige och används av alla så kallade blåljusmyndigheter.

För närvarande fungerar systemet inte tillfredsställande vare sig för polisen, räddningstjänsten eller kustbevakningen.

Det är i region Väst som problemen finns, och det har också lett till stora störningar i kollektivtrafiken i Göteborg. Polisen i Skaraborg har gått över till sina reservrutiner.

– Patrullerna vet hur de ska göra. Det blir mer ringande och mer omständigt, men vi kan utföra vårt arbete, uppger stationsbefälet vid polisen i Skövde till P4 Skaraborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista