Brevet från Jimmie Åkesson. Foto: Tomas Ek.

Brevet från Jimmie Åkesson till (M)-politiker i landet

Här nedan kan du läsa SD-ledaren Jimmie Åkessons brev till moderata kommunpolitiker runt om i Sverige:

Efter snart femhundra dagar med Stefan Löfvens historiskt svaga vänsterregering är mycket på väg i fel riktning. Om detta tror jag att vi är överens, trots en del grundläggande skillnader våra partier emellan. Vi har vid åtskilliga tillfällen gett er partiledning möjlighet att ändra på detta, men tyvärr har dessa initiativ hittills inte lett till något konkret från Moderaternas sida. Även om Decemberöverenskommelsen - på pappret - har fallit, är det ändå tydligt att dess ande vilar över de borgerliga partiernas agerande i riksdagsarbetet.

Att få till en annan budget och en annan regering är det primära för oss just nu. Därför har jag så sent som för bara en vecka sedan meddelat att Sverigedemokraterna med största sannolikhet kommer att stödja en gemensam alliansbudget. Detta förutsatt att Moderaternas nya linje i migrationspolitiken får tydligt utrymme i ett sådant förslag. Det betyder inte att vi är beredda att därefter ge en borgerlig regering villkorslöst stöd, men det betyder att vi får bort den direkt skadliga vänsterregeringen - och det betyder att vi därefter är beredda att förhandla och kompromissa.

Vid sidan av rikspolitiken finns dessutom ett antal kommuner och landsting som idag har rödgrönt styre och där vi borde kunna ta ett gemensamt ansvar för förändring. Vi är beredda att samtala också om detta. Det som hittills framhållits som främsta hindret för Moderaterna att söka samtal och samarbete med oss har varit migrationspolitiken. Den tröskeln får nu anses vara så låg att den rimligen inte längre kan utgöra något motstånd.

Kvarstår gör såklart andra skillnader, till exempel i en del utrikespolitiska spörsmål, såsom synen på EU och NATO, men detta är frågor som ändå kommer att avgöras i eventuella framtida folkomröstningar. Givet är dock att det också finns tydlig samsyn inom avgörande områden: energi, skatter, försvar, jobb, rättsväsende, utbildning med mera. Våra partier har således åtskilligt att samtala kring i händelse av att regeringen fälls och vi får ett nytt parlamentariskt läge. Vi är beredda att ta ansvar.

Jag vänder mig till dig med den här skrivelsen eftersom jag vet att frustrationen är stor på flera håll inom Moderata Samlingspartiet.

När er partiledning konsekvent vägrar att släppa på prestigen, och istället låter Socialdemokraterna och Miljöpartiet fortsätta driva Sverige i fel riktning, är det istället min förhoppning att moderata företrädare runt om i landet vågar vara mer öppna för att agera. Jag kommer under senvintern och våren att resa runt i landet, och avser under denna turné besöka de flesta län. Om du finner något intresse i att mötas och samtala kring det jag berört ovan - officiellt eller inofficiellt - är du hjärtligt välkommen att kontakta mig. Varje sådan kontakt behandlas naturligtvis med största diskretion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista