Ingemar Karlsson som är ekonomiansvarig för IFK Skövde. Foto: Andreas Johnsson/Sveriges Radio.
Ingemar Karlsson är försiktigt optimistisk när det gäller en lösning för IFK Skövde. Foto: Andreas Johnsson/Sveriges Radio.
HANDBOLL - ELITSERIEN

Försiktig optimism i IFK Skövde

3:59 min

En lösning kunde inte presenteras när IFK Skövdes styrelse och nätverket från näringslivet höll presskonferens med anledning av den ekonomiska krisen. Men man kunde presentera flera ekonomiska framsteg.

Det har sedan årsskiftet varit känt att IFK Skövde saknar sammanlagt 1,9 miljoner kronor för att klara ekonomin och elitlicensen. Även om man inte vill säga att man har en lösning så har man gjort flera framsteg.

Vi har fått med alla spelare på att sänka sina lönekrav med 40 procent. 

Hur nära är ni att kunna säga att ni har en lösning?

— Vi hoppades att spelarna skulle ställa sig välvilligt till att sänka sina löneanspråk dem sista fyra månaderna under spelåret och den delen av lösningen är klar, Vi har fått med alla spelare på att sänka sina lönekrav med 40 procent, säger Ingemar Karlsson som är ekonomiansvarig för klubben.

Man kunde även meddela att klubben fått in 700 000 kronor från näringslivsnätverket, samtidigt som insamlingen som startades av Rasmus Wremer och Kristian Svensson resulterat i en summa på över 100 000 kronor.

Ser över ekonomin på detaljnivå

Under presskonferensen, där klubbens ekonomiansvarige Ingemar Karlsson och Joakim Wendt som förde nätverket från näringslivets talan, poängterade man tyngden av att professionellt se över ekonomin på detaljnivå. Som exempel tog man upp att man kanske gör sig av med mobiltelefoner som inte fyller någon funktion i klubben.

—Vi måste ha en stabil sponsorintäkt, men vi måste också hålla våra kostnader i schack, säger Ingemar Karlsson.

Kommer få stöd till 2020

Som en del av den långsiktiga lösningen så kommer marknadsgruppen att fortsätta att stötta klubben fram till 2020 oavsett om IFK Skövde åker ur elitserien eller inte. Under presskonferensen sa Joakim Wendt att IFK Skövde endast ska åka ut ur elitserien av sportsliga skäl, inte ekonomiska.

Hör intervjun med Ingemar Karlsson i klippet längst upp i artikeln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista