Daniel Andersson porträttbild
Moderaten Daniel Andersson en av de som fått brev från SD-ledaren. Foto: Elisabeth Källeblad

Splittrad syn bland M-politiker på inviten från SD

1:40 min

Moderata kommunpolitiker över hela landet har fått brev från Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson. Reaktionerna på brevet visar att Moderaterna har en splittrad syn ifråga om SD.Daniel Andersson är kommunalråd i Essunga och en av de som fått brev från Åkesson. Syftet är att sätta press på M-ledningen och förmå partiet att samarbeta med SD.

– Han hoppas nog på att få träffa moderata politiker, säger Daniel.

Är du själv intresserad av att träffa honom?

– Jag har inte funderat på saken, man får väl se hur dagen ser ut då, om det är aktuellt.

Men du utesluter inte ett sådant möte?

– Det har jag inte bestämt, man får se hur det blir, menar han.

Daniel Andersson har en avspänd attityd till tanken på att eventuellt träffa Jimmie Åkesson. Han menar att man måste kunna prata med alla, även med SD:s partiordförande. Johan Abrahamsson är kommunalråd i Mariestad och han är desto mer säker på att han inte vill ha någon sådan lunchträff:

– Det är som ett kinder-ägg, det är en överraskning varje gång man går till omröstning.

– De röstar ibland långt till höger, ibland långt till vänster. Det är som ett kinder-ägg, det är en överraskning varje gång man går till omröstning, menar han.

Bengt Sjöberg vill att Alliansen lägger en gemensam budgetmotion redan i vår, vilket kan betyda regeringskris om Alliansen får stöd av SD.
Catrin Hulmarker som är kommunalråd i Hjo vill istället sikta på Alliansvalseger 2018. Samma uppfattning har Götenes gruppledare Lars Waldefeldt. För honom är det dessutom uteslutet att samverka med Sverigedemokraterna.

– Det finns så mycket värden i deras politik jag inte kan sympatisera med, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista