Nabil Yonakhir utanför Skaraborgs tingsrätt.
Nabil Yonakhir ser inte bakåt utan framåt. Föreningen har planer på att bygga nya lokaler, berättar han. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio

Efter mordbranden - Assyriska föreningen satsar på nybygge

3:14 min

I Skaraborgs tingsrätt hålls idag rättegången mot de båda män som misstänks ha bränt ner Assyriska föreningens lokaler. Ordföranden Nabil Yonakhir är där, men ser inte bakåt utan framåt och de nya lokaler som föreningen vill bygga.  

Den 17 december stod Assyriska föreningens lokaler i lågor och idag står två män inför rätta misstänkta för att ha tänt på.

Intresset för rättegången är stort. Säkerhetssalen i Skaraborgs tingsrätt är fylld till sista plats. Assyriska föreningens ordförande Nabil Yonakhir är en av åhörarna.

– Jag ville höra vad de säger, varför de brände ner. Han den ene berättade att han inte hyste något agg mot någon i vår styrelse och jag är inte arg på dem heller. Det känns fruktandvärt de som hänt, men jag tycker synd om dem och är inte arg. 

Assyriska föreningen har ungefär 1 000 medlemmar och har stått helt utan lokaler sedan branden. Planerna på ett nybygge har börjat ta form.

– Vi har haft möte med kommunen, som kommer att riva resterna av huset och städa upp där. Vi vet också vad försäkringsbolaget kommer att ge oss. De pengarna räcker inte för att bygga nytt, men vi gör nog det ändå.

Nabil Yonakhir berättar att styrelsen redan före branden hade börjat diskutera ett lokalbyte, då fastigheten i Västra Ryd blivit för liten för att rymma deras verksamhet.

– Nu ska jag först sätta mig med styrelsen och sedan konsultera medlemmarna, så får vi se hur det blir framöver.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista