Lars Lundberg står med solen i ansiktet och ler in i kameran. Han har på sig en mörkblå jacka och har grått kort hår. Foto: Annelie Hüllert-Storm/Sveriges radio
1 av 2
Personliga ombudet Lars Lundberg. Foto: Annelie Hüllert-Storm/Sveriges Radio
En grupp människor på cirka sju personer köar utanför servicekontoret i Lidköping efter lunchstängningen. Foto: Annelie Hüllert-Storm/Sveriges radio
2 av 2
Människor köar utanför servicekontoret i Lidköping efter lunchstängningen. Foto: Annelie Hüllert-Storm/Sveriges Radio

Personliga ombud i Skaraborg oroliga för servicekontoren

1:34 min

Personliga ombudet Lars Lundberg är orolig över att servicekontoret i Lidköping har börjat ha stängt två dagar i veckan. 

Anledningen till att servicekontoret i Lidköping håller stängt två dagar i veckan är på grund av personalbrist på andra kontor. Det här ser personliga ombudet Lars Lundberg som ett problem eftersom han arbetar med psykiskt funktionsnedsatta som är i behov av dessa kontor, där både Skatteverket, pensionsmyndigheten och försäkringskassan inryms.

– Det är de personliga mötena som är viktiga för mina klienter, förklarar han.

Lars Lundberg ser även paralleller från tidigare händelser då serviceställen stängts ned med hjälp av försämrade öppettider.

– Postverket la ned postkontor med hjälp av försämrade öppettider till exempel, säger Lars Lundberg.

Så du är orolig att samma sak ska hända med servicekontoret i Lidköping?

– Ja, vi personliga ombud i Skaraborg ser en stor fara i detta.

Carina Nicander-Olsson är sektionschef på Skatteverket och hon menar att Lidköping inte har lika många besök som de andra kontoren.

– Vi har ett mycket, mycket högre tryck på andra servicekontor och i Lidköping är det en hel del färre besök, så därför har jag varit tvungen att ta det här beslutet, förklarar hon.

Carina Nicander-Olsson kan i nuläget inte svara på om Lidköpings servicekontor kommer att hålla öppet på måndagar och tisdagar igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista