Autistiska barn drabbas hårt. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Långa köer inom barnpsykiatrin. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Köerna växer inom barnpsykiatrin i Skaraborg

2:11 min

Allt fler klagar på bristande tillgänglighet i vården. Det visar patientnämndernas statistik för 2015.

Karin Olofsson från Tidaholm är ordförande i Östra Patientnämnden. Hon lyfter fram barnpsykiatrin som ett område där köerna växer:

– Vi vet att där finns långa tider för att få göra utredningar, till exempel. Detta har vi gjort en skrivelse om, säger Olofsson.

Köerna inom barn och ungdomspsykiatrin har varit ett problem en längre tid, men Karin Olofsson ser med oro på att det fortsätter att öka.
Det finns flera orsaker till ökningen, det handlar inte enbart om personalbrist, vilket ju annars ofta lyfts fram när det handlar om köerna inom sjukvården:

– Det har ju att göra med arbetsbelastning, och det ökande patientantalet. Vi ser ett ökat behov på grund av nya diagnoser, som både barnet och samhället har behov av att få klarhet i.

Totalt tog de västsvenska patientnämnderna emot drygt 5 500 patientärenden med klagomål på vården, det är en ökning med nio procent.
I Skaraborg är ökningen lägre, cirka fem procent.
Psykiatrin både för barn och vuxna är områden där problemen varit kända länge.
Men tittar man på anmälningarna generellt, så är bristande tillgänglighet en återkommande orsak bakom anmälningarna till patientnämnden.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista