Före detta föreskolan Bikupan i Hova.
1 av 2
Prisutvecklingen på fastigheten har varit exceptionell. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
Bikupan Hova.
2 av 2
Privatpersonen som ägt förskolan har låtit brädfodra fasaden, men inte hela. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio

Uppmärksammad fastighetsaffär i Hova

2:07 min

För fyra år sedan sålde Gullspångs kommun förskolan Bikupan till en privatperson för 240 000 kronor. Förra månaden köptes fastigheten tillbaka - för 2,2 miljoner kronor.

Den här före detta förskolan ligger i utkanten av Hova strax bakom kyrkogården. 2012 sålde alltså kommunen fastigheten till en privatperson för 240 000 kronor. Sedan dess har den inretts med bostadslägenheter.

Att kommunen sålde berodde på sparkrav och det fanns till och med tankar på att riva byggnaden. Vid den tiden rådde helt andra ekonomiska förutsättningar och man kunde inte förutse att kommunens ekonomi skulle bli så bra som den är i dag, berättar Lars Johansson, vd på kommunala Gullspångsbostäder.

Förbättringen beror bland annat på inkomster från flyktingmottagandet, menar han. 

Den 26 januari var det Johansson som signerade köpebrevet då bolaget köpte fastigheten för 2,2 miljoner kronor - något som kan låta som en riktigt dålig affär.

– Det kan man lugnt säga att det kan se väldigt märkligt ut. Men det som avgjorde att vi köpte tillbaka det här huset var att det finns ett stort behov att anordna boende för ensamkommande barn, säger Lars Johansson.

Det kan se väldigt märkligt ut

Men efter det här köpet har politikerna nu börjat vackla om vad byggnaden ska användas till. Tankar finns om att istället bygga om fastigheten till det den varit från början - en förskola.

Johansson säger att det finns ett behov av detta samtidigt som det är mycket billigare att bygga om Bikupan till förskola igen än att bygga en helt ny.

– Det kommer fram från allmänheten och många andra att placeringen av förskolan här där Bikupan ligger är en unikt bra placering för en förskola, med tanke på natur och trafik, säger Lars Johansson.

Det många kanske nu tänker är att vinnaren i den här historien är privatpersonen som köpte dagiset av kommunen. Men Lars Johansson är inte säker på att överskottet för den personen blivit så stort. Detta eftersom det kostat en del att inreda lägenheterna, plus att det installerats bergvärme i fastigheten.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista