Karin Fahlgren, student och sjuksköterska
Den framtida sjuksköterskan Karin Fahlgren ser fram emot legitimationen. Foto: Ida Mikko/Sveriges Radio

Krav på legitimation försvårar för nyblivna sjuksköterskor

1:34 min

Underbemanningen i vården kan bli extra svår denna sommar. Nya regler från om krav på legitimation för sjuksköterskor gör att det tar längre tid innan man kan börja arbeta i sitt yrke.

Det är hård konkurrens om de nyutbildade sjuksköterskorna. Rekryteringen blir avgörande under sommarmånaderna när ordinarie personal försvinner på semester. Men det är först när de har legitimationen som de kan ersätta semesterfriarna. 

Blivande sjuksköterskan Karin Fahlgren befarar att hon och hennes kursare i Göteborg får ta jobb som undersköterskor i väntan på legitimationen.

– Att skriva på ett avtal som undersköterska men jobba som sjuksköterska känns inte riktigt rimligt. Vi är ju inte utbildade till undersköterskor, utan i första hand så är vi faktiskt sjuksköterskor.

Tidigare år har man fått jobba på undantag i väntan på att den faktiska legitimationen. Men i Socialstyrelsens nya regler måste du ha legitimationen i handen innan du kan börja jobba. Enligt Socialstyrelsen så tar det just nu två veckor att få sin legitimation. 

Det som man inte tar med i beräkningen är att för att kunna söka legitimation så måste du ha ett examensbevis - och för att söka beviset ska du först få alla kurser godkända och registrerade.

Bara att ansöka om beviset kan ta fem veckor, så i slutändan kan det alltså handla om sju veckor innan man kan får sin legitimation. Anne Karin Höglund, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Göteborg menar att risken är att de nyexaminerade sjuksköterskorna jobbar hela sommaren som undersköterskor.

– Det kan ställa till riktigt stora problem. Vi har pratat med Västra Götalandsregionen som säger att man ska söka dispens i god. Så får vi hoppas att det funkar, säger Anne Karin Höglund.

Syftet med legitimationskravet är att undvika att ansvarsförhållandena blir otydliga. Men studenten Karin känner sig frustrerad över att man ska behöva vänta så länge.

– Även om jag tycker att det är viktigt att ha kompetensen och kunna styrka det så tänker jag att om man till exempel tar ett körkort, så får man ju köra samma dag. För även om man inte har det här inplastade körkortet så har man något annat så länge, säger Karin Fahlgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista