Villaspelare guldhjälte mot Ryssland

3:07 min

Det svenska P19 landslaget lyckades med det som seniorlandslaget misslyckades med. Det vill säga ta VM guld. Stor matchhjälte i finalen mot Ryssland blev den 18-årige Villaspelaren Christian Älvegran som avgjorde med sitt 5-4 mål.

Matchklockan hade tickat uppåt 100 minuter och finalen i Trollhättan hade dragit ut på tiden efter ett par skadeuppehåll och ett rött kort.

Det lutade starkt åt förlängning men då fick Sverige en hörna och Villas ytterhalv Christian Älvegran gjorde sig redo.

När den ryske målvakten räddade det svenska hörnavslutet så högg han direkt.

– Det blev en retur på målvaktens benskydd så gled jag in och stänkte dit den.

Jublet visste inga gränser och de svenska spelarna hade därmed fullbordat en riktig bragdvändning där ett 0-4 underläge i början av andra halvlek hade förvandlats till en 5-4 seger.

– Jag blev alldeles fylld av glädje och började skrika. Alla kom och grattade mig och vi firade och publiken var lite galna. Det är bland det största jag gjort än så länge, säger 18-årige Älvegran som fostrats i lilla Hajstorp och gått via Otterbäcken till Villa Lidköping.

Något glamoröst firande var det dock inte tal om efter att bucklan höjts mot Slättbergshallens tak. Redan senare på eftermiddagen var Älvegran tillbaka hemma i Lidköping för att hänga upp utrustningen i Villas omklädningsrum.

Med guldmedaljen i tryggt förvar.

– Den har jag i fickan. Den hänger jag upp i garderoben hemma. Jag har en liten hörna där jag hänger upp alla medaljer och bilder sen jag var liten.

Älvegrans klubbkamrat Martin Johansson hade inte samma lycka på senior VM i ryska Uljanovsk. Johansson fick med sig en bronsmedalj efter söndagens seger mot Kazakstan med 4-0 men några guldgliringar från den färske finalhjälten kommer det inte att bli.

– Nja, han är nog ganska besviken för det så jag får nog hålla mig lugn, säger Älvegran.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista