Nerijus Bilevicius i montage med ladan i Blomeberg
1 av 3
Nerijus Bilevicius, 35, samt ladan i Blomberg där mordet begicks. Foto: Polisen / Mats Öfwerström / Sveriges Radio
Journalister trängs för att få domen i sin hand.
2 av 3
Domen i fallet Lisa Holm delades ut i hovrätten klockan två. Foto: Joakim Roslund/Sveriges Radio
Bertil står med en papplåda där pappren med domen ligger i.
3 av 3
Bertil Rydberg, hovrättens koordinatior står redo att dela ut domen till väntande journalister. Foto: Pernilla Wadebäck.

Livstids fängelse för Nerijus Bilevicius

2:49 min

Hovrätten anser, precis som tingsrätten, att det är ställt bortom rimligt tvivel att det var 35-årige Nerijus Bilevicius som mördade Lisa Holm. Han döms till lagens strängaste straff. 

Därmed är det troligen punkt för den juridiska delen i det här uppmärksammade mordfallet. Att målet ska tas upp i Högsta domstolen anses inte sannolikt.

– Hovrätten skriver i ett pressmeddelande att den tekniska bevisningen har varit avgörande, säger Pernilla Wadebäck som är på plats i Göta hovrätt i Jönköping.

Det är ställt utom rimligt tvivel att det var 35-åringen som mördade Lisa Holm. 

"Den tekniska bevisningen har varit central för hovrättens bedömning. Ett stort antal dna-spår från den åtalade mannen har återfunnits på Lisa Holms kläder. Detta trots att 35-åringen förklarat att han aldrig har träffat flickan", säger hovrättslagmannen Linda Hallstedt i samma pressmeddelande.

Hovrättsrådet Martin Andersson redogjorde för domskälet. Han pekar på tre avgörande punkter i dna-bevisningen:

  • Dels det faktum att dna-spåren i flera fall varit blod som med största sannolikhet varit vått när det hamnat på Lisa Holms kläder.
  • Särskilt försvårande är att en del av dna:t funnits på insidan av Lisa Holms byxor.
  • Antalet dna-spår är också avgörande för domen. 

Hovrätten är enig i sin dom och dömer alltså Nerijus Bilevicius till livstids fängelse. Ett livstidsstraff i Sverige i dag motsvarar i praktiken ungefär 25 års fängelse. Efter avtjänat straff ska Bilevicius utvisas ur landet utan möjlighet att återvända. 

Hovrätten pekar särskilt på att Nerijus Bilevicius utan annat än sexuellt motiv helt oprovocerat överfallit en fysiskt underlägsen 17-årig flicka. I påföljdsdelen visar hovrätten mycket tydligt hur allvarligt de ser på brottet och skriver: "Han har dödat henne med direkt uppsåt på ett snabbt och målmedvetet sätt som bär tydlig prägel av en avrättning."

Rätten anser inte att det alibi som Nerijus Bilevicius fru gav via videolänk är tillförlitligt. Uppfattningen bygger bland annat på att frun lämnat andra uppgifter i polisförhör. 

Hovrätten avslår försvarets begäran att Nerijus Bilevicius ska få genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

– Det har inte framkommit något i handlingarna som skulle tyda på att han lidit av någon allvarlig psykisk störning, säger Martin Andersson.

Hovrätten fastställer även skadeståndet till Lisa Holms familj på 50 000 kronor till vardera mamman, pappan och storasystern. 

Läs vår samlade rapportering kring fallet Lisa Holm här. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista