Oskar Wallroth
1 av 3
Oskar Wallroth med gjutformen och Allans hjässa. Foto: FOTO: CHRISTOPHER JOHANSSON / SVERIGES RADIO
Hjässan till hundraåringen som Robert Gustafsson har på sig i filmen
2 av 3
Hjässan till hundraåringen som Robert Gustafsson har på sig i filmen. Foto: FOTO: CHRISTOPHER JOHANSSON / SVERIGES RADIO
Oskar Wallroth och Love Larsson
3 av 3
Oskar Wallroth och Love Larsson med gjutformen Oskar gjort. Foto: FOTO: CHRISTOPHER JOHANSSON / SVERIGES RADIO
FILM

Oskar drar till Oscarsgalan

1:31 min

Han har jobbat med hubbotar, Lisbeth Salanders farsa, Hitler och en viss hundraåring som klev ut genom fönstret och försvann. 30-årige Oskar Wallroth från Stöpen är Skaraborgs representation på Oscarsgalan.

I en källarlokal på Östermalm i Stockholm jobbar Oskar Wallroth. Det är en väldigt anonym plats från utsidan sett och det är nog inte många som går förbi på gatan som har koll på att här finns en prisad make up-studio inom svensk film.

Eva von Bahr och Love Larsson har precis vunnit varsin Guldbagge för jobbet med Ove i filmen En man som heter Ove, men det är ju inte enda gubben de lyckats med. De är nominerade till varsin Oscarsstatyett för sitt maskjobb med Hundraåringen som klev ut genom ett fönster och försvann. Men de blir inte ensamma på galan i Los Angeles. Oskar åker med som nära kollega och högst delaktig i Allan Karlssons ansikte. Han gjorde gjutformen till ansiktet men är inte nominerad. Det blir fest ändå säger han.

– Det ska ju bli otroligt kul och det är roligt att den filmen vi gjorde uppmärksammas av folk som kan det här. Vi kände när vi gjorde den att den är väldigt bra, säger Oskar till P4 Skaraborg.

Hundraåringen är långt från enda succéfilmen Oskar jobbat med. Senast deltog han i arbetet med masken i En man som heter Ove och så var han med och fixade till Hitlers utseende i prisade kortfilmen Kung Fury. Sci-fi-serien Äkta människor jobbade han också med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista