Advokat Inger Rönnbäck utanför häktet i Mariestad.
Advokat Inger Rönnbäck utanför häktet. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio

Rönnbäck: Han är helt bedrövad

"Han anser sig vara helt oskyldigt dömd"
3:00 min

Nerijus Bilevicius tog emot livstidsdomen med stor bedrövelse, och fortsätter neka till mordet. Det berättar hans advokat efter att hon informerat honom om domen.

– Han är helt bedrövad och jätteledsen. Han hade hoppats väldigt mycket på hovrätten, säger Inger Rönnbäck när hon kommer ut från häktet där Bilevicius sitter.

På måndagseftermiddagen började hon tillsammans med tolk gå igenom domen med honom, något som kommer att fortsätta längre fram i veckan.

– Han är i ett annat tillstånd just nu. Han anser sig vara helt oskyldigt dömd och kan inte ta in det här riktigt just nu.

Därför har de två ännu inte tagit ställning till om det blir något överklagande till Högsta domstolen. Formellt har de fyra veckor på sig, men beslutet kommer de att ta senare under veckan. 

Under måndagskvällen skulle mannen ha telefonkontakt med sin fru och ge henne beskedet, berättar Rönnbäck.

Under rättegångarna har hon fört fram att någon kan ha planterat bevis och att det kan röra sig om en annan gärningsman, vilket hovrätten nu avfärdar som långsökt.

– Dom gör det lätt för sig. Det är inte särskilt starkt motiverat hur man ser på möjligheten till andra gärningsmän, säger Inger Rönnbäck.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".