Parkering KSS Skövde
1 av 2
Det ska bli fler parkeringsplatser vid KSS i Skövde. Foto: Frida Nygård/P4 Skaraborg Sveriges Radio

Höjda P-avgifter i regionen upprör anställda

1:41 min

Nu höjs priserna på personalparkeringen på Skaraborgs sjukhus. Det har fått läkarföreningen och anställda att reagera.

Det var igår som Regionstyrelsen tog beslutet att höja avgifterna på parkeringarna till deras fastigheter i regionen. Förslaget kom från Västfastigheter som har yttersta ansvaret för regionens fastigheter.

Lars Olén är ordförande i Läkarföreningen och han tycker att det är beklagligt att ett företag kräver avgifter av sina anställda.

– Vi har de lägsta lönerna bland regionanställda i Sverige och att man dessutom då ska ta in extra avgifter för oss det känns lite märkligt, säger han.

Hans Sandqvist är områdeschef för kund och fastighet på Västfastigheter och han menar att det här är en del i deras ansvar.

– I vårt uppdrag så ska vi ha en parkeringsverksamhet som går ihop ekonomiskt men framförallt så ska vi se till att ha en nivå för att hantera så att inte personalen riskerar att bli förmånsbeskattade, förklarar han.

Enligt Skatteverkets regler så är gratis parkering på arbetsplatsen en förmån, även kallat förmånsbeskattning. Men Lars Olén anser att det är en kostnad som inte kan appliceras på parkeringarna vid sjukhusen i Skaraborg.

– Man skyller på detta för att ta ut avgifter av sina anställda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista