Matilda och Tove står i köket. Matilda håller i en tallrik med lax som de ska laga till.
Matilda Österberg och Tove Svensson lagar sportlovsmat i P4. Foto: Malin G Pettersson/Sveriges Radio

Matilda och Tove lagar sportlovsmat

"Det tar bara 20 minuter"
1:20 min

De vuxna är på jobbet och de lite större barnen får klara sig själva hemma på sportlovet. Då är det dags att fixa käket själv. Idag bjuder femteklassarna Tove och Matilda på sitt bästa recept. 

I radioköket sprider sig härliga dofter. De två tjejerna Matilda, 11 år och Tove som fyller tolv om några dagar lagar själva till maten. 

Det brukar de göra ibland när de är hungriga och själva hemma. De tycker det här helt okej att laga mat. 

– Det svåra är att steka, ifall det fastnar, säger Tove.

Matilda står redo med fyra laxfiléer.

– De ska vi steka och sen hälla på chillicremefraiche, berättar Matilda. 


Matildas Chilistekta Lax med kokt potatis:

4 port

4 laxbitar ca 125 gram per styck

Salt

Vitpeppar

Potatis

4 dl chilicreme fraiche (går att använda creme fraiche utan chili)

Gör såhär: 

Skala potatisarna, lägg i kastrull och täck med vatten. Tillsätt salt. Koka under lock ca 20 minuter.

Efter att potatisen har kokat ca tio minuter kan du börja steka laxen. Värm en stekpanna, lägg i en klick smör i en kall stekpanna. När smöret har smält ordentligt, lägger du försiktigt i laxbitarna. Salta och peppra. Stek laxbitarna ca 3 minuter per sida.

Mot slutet av stekningen tillsätter du creme fraichen och rör runt försiktigt så laxen simmar runt i creme fraichen.

Servera laxbitarna direkt från stekpannan, tillsammans med den kokta potatisen.

Om du vill ha en sallad till laxen kan du riva isär isbergssallad och lägga i en djup tallrik och lägga på skivad tomat och skivad gurka.


Toves Fattiga riddare

2 port.

4 skivor bröd

1 ägg

1 krm salt

1½ dl mjölk

1 tsk strösocker

½ dl vetemjöl

Smör

Till servering:

kanel

strösocker

Gör såhär: 

Vispa ihop mjölk, mjöl, ägg, salt och socker till en slät smet. Doppa brödskivorna i smeten och stek dem gyllenbruna i smör i en stekpanna.
Strö kanel och socker på riddarna och servera direkt.

Passar perfekt som en liten godsak när magen kurrar och det är några timmar kvar tills pappa kommer hem och lagar ”riktig” mat.

 

Arbetarpappans Currydoftande Kycklinglasagne med Bacon

8 port

1 grillad kyckling
1,5 liter currysås

1 lit creme fraiche

2 pkt bacon
2 msk currypulver

1 röd lök

Lasagneplattor

 

½ gul lök

2 klyftor vitlök

5 msk smör

5 msk vetemjöl

1 l mjölk

0,5 lit grädde

2 dl riven ost

salt
vitpeppar

 

Så gör du ostsås:

Skala och hacka lökarna. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt gul lök och fräs detta nån minut och tillsätt vitlök. Vispa ner mjölet. Tillsätt mjölk och grädde lite i taget, koka upp och låt koka under fortsatt vispning 3-5 min. Det gör inget om såsen blir lite tunn eftersom lasagneplattorna suger upp vätskan bra.
Smaka av med salt och peppar. Ta av kastrullen från plattan och tillsätt riven ost och låt den smälta ner i såsen. Låt vila.

Plocka isär den grillade kycklingen i mindre bitar.
Strimla bacon i sköna bitar.
Skala och skiva röd lök.

Hetta upp en stekpanna, lägg i en klick smör och stek bacon, tillsätt rör lök och sist kycklingen. Tillsätt 2 msk curry och fräs ihop hela altet. Tillsätt creme fraiche, låt koka upp och smaksätt med salt och vitpeppar om det behövs.

Gör såhär: 

Sätt ugnen på 225o C.

Ta en ugnsform och varva allt ovan.

Ostsås
kycklingsås
Lasagneplattor
Ostsås, varva detta tills allt är slut. Avsluta med ostsås.

Låt gå i ugn ca 40 minuter, eller till plattorna känns mjuka och lasagnen ser färdig ut.

Rätten passar utmärkt att förvara i kyl ett antal dagar och värma upp i mikro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".