Medlem i Romano MC döms för indrivning av skuld

"Utpressningen var ett efterspel till en brutal misshandel"
1:03 min

En man som tillhör det kriminella Romano MC har dömts av Göta hovrätt till nio månaders fängelse.
Straffet han ska avtjäna innefattar dels ett utpressningsförsök men också bokföringsbrott.

Mannen som är i 40-års åldern var delaktig i en utpressning mot en man i Skara i början på förra året. I polisförhör har han öppet erkänt att han är medlem i Romano MC, en supporterklubb till det kriminella mc-gänget Bandidos.

Utpressningen var ett efterspel till en brutal misshandel där en man i Skara slogs med en träplanka och krävdes på 25 000 kronor.

I hovrättens dom ingår också ett fall av grovt skattebrott och bokföringsbrott. Under 2010 bedrev mannen svart handel med skrot i Mariestad och dömdes till fängelse och fick även näringsförbud.

Det här ärendet har vandrat ända upp till Högsta domstol där mannen beviljats resning i den delen som rör skattebrott. Det är numera ny praxis att en person som krävs att betala kvarskatt inte kan straffas dubbelt med en annan påföljd.

Å andra sida pekar hovrätten på att mannen trotsade domen och näringsförbudet och därför döms han nu i hovrätten för ett nytt grovt bokföringsbrott. Totalt landar straffet på nio månaders fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".