Mariestad BoIS ger inte upp och har skaffat sig chansen att ta en slutspelsplats i den sista omgången av den norra allettan.
Mariestad BoIS ger inte upp och har skaffat sig chansen att ta en slutspelsplats i den sista omgången av den norra allettan. Foto: Arkiv: Andreas Johnsson/Sveriges Radio.

Slutspelshoppet lever för Mariestad BoIS

2:31 min

Mariestad BoIS vann en svängig och underhållande match borta mot serieledaren Borlänge med 4-3 efter att ha vänt ett 2-3 underläge i den sista perioden.

Mariestad BoIS gjorde vad som krävdes för att hålla hoppet uppe om en slutspelsplats.

Vinsten med 4-3 borta mot Borlänge var imponerande på flera sätt. Inte bara för att den kom mot serieledaren som hade chans att säkra sin plats i den allsvenska kvalserien, utan också för att Mariestad vände ett underläge till seger i den sista perioden.

– Det är en heroisk kämpainsats från vår sida idag, konstaterade Mariestads lagkapten Linus Engqvist.

Mariestad började matchen bra och Lucas Larsson stod för båda av Mariestads första mål i power play. 0-1 kom redan efter fyra minuter och 0-2 prickades in med en minut kvar av första perioden.

Borlänge kom sen igen och reducerade till 1-2 sju minuter in i andra perioden i numerärt överläge.

– Tycker vi skapar oss ett jäkla bra läge men Borlänge fortsätter att överraska allt och alla så de kommer tillbaka och gör det jäkligt tufft för oss.

Efter Borlänges reducering blev det stiltje i mittenakten innan matchen exploderade i den sista tredjedelen. 

Knappt två minuter in i sista perioden kvitterade Borlänge till 2-2. Även det målet i power play och därmed hade alla fyra fullträffar kommit i just den spelformen så långt.

Bara en knapp minut senare hade dalalaget fullbordat vändningen genom att sätta 3-2 pucken.

Men Mariestad vägrade att ge sig och sex minuter in i slutperioden utjämnade Ahlbin Hernod till 3-3.

Den dramatiska matchen svängde än en gång när BoIS ånyo tog ledningen efter att Adam Willig nätade med sju och en halv minut kvar.

BoIS höll sen undan och målvakten Robin Wallin stod pall när Borlänge tryckte på för ännu en kvittering. Wallin motade 43 av 46 skott i den viktiga segern.

Vi lyckas vända på steken igen. Det var en rolig match, pustar Engqvist ut efter slutsignalen.

Segern var ytterligare ett bevis på att Borlänge passar Mariestad som hockeyhandsken. BoIS har nämligen slagit dalalaget vid alla fyra tillfällen lagen har ställts mot varandra den här säsongen.

Mariestad knappade nu in på play off strecket och har bara en poäng upp inför den sista omgången på söndag.

Då väntar Tranås på hemmais. Ett Tranås som fortfarande har chansen att snuva Borlänge på seriesegern och en plats i den allsvenska kvalserien.

– Ja herregud vilken match det blir hemma i Mariestad på söndag. Det är så här hockey ska vara. Det ska vara på målsnöret hela tiden. Vi får steppa upp i sista matchen mot Tranås och så hoppas vi att nå play off.

Närmast över strecket ligger Piteå som i sin tur ställs mot ett Kiruna som redan har säkrat sin plats i slutspelet.

Matchfakta:
Borlänge HF - Mariestad BoIS 3 - 4 (0-2, 1-0, 2-2)

Period 1: 
0-1 (04:05) Lucas Larsson (Christian Hägg) powerplay (5-4), 0-2 (19:00) Lucas Larsson (Filip Törnqvist, Christian Hägg) powerplay (5-4)
Skott: 8-15.

Period 2: 
1-2 (07:33) Philip Wadén (Carl Ericson, Patrik Elfsberg) powerplay (5-4)
Skott: 19-12.

Period 3: 
2-2 (01:55) Marcus Linderborg (Carl Ericson) powerplay (5-4), 3-2 (02:46) Mathias Wiklund (Dick Ahlström), 3-3 (06:08) Ahlbin Hernod (Adam Willig), 3-4 (12:39) Adam Willig (Christian Hägg, Filip Törnqvist)

Skott: 19-9.
Totalt: 46-36.

Utvisningar: Borlänge HF 7x2 min., Mariestad BoIS HC 7x2 min., 1x5, 1 matchstraff

Domare: Ludwig Pettersson, Gävle.

Publik: 1266.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista