Skövde IK anfaller mot Surahammars IF.
Skövde IK (röda) hade svårt att utnyttja sina lägen mot Surahammars IF. Foto: Andreas Johnsson/Sveriges Radio.

Skövde IK slog jumbon efter besvär

2:10 min

Skövde IK vände ett 1-2 underläge i den sista perioden till en 3-2 seger mot bottenlaget Surahammar. Vinsten innebär att SIK har slutspelsödet i egna händer inför den sista omgången på söndag.

Det blev en knapp seger för Skövde IK trots stor speldominans och en överlägsen skottstatistik när man tog emot tabelljumbon Surahammars IF.

Ett tätt försvarsspel där gästerna näst intill parkerade framför eget mål gjorde det svårt för Skövdegänget att skapa några farliga chanser och man fick nöja sig med 0-0 efter en period, trots att man vann skotten med 16-3.

De går ut och nästan parkerar bussen.

När Jesper Hultman tog ledningen för Skövde IK genom ett läckert prickskytte upp i det vänstra krysset tidigt i den andra perioden var det nog många som trodde att det skulle släppa för hemmalaget. Men en snabb kvittering för gästande Surahammar satte stopp för dem planerna och även den andra perioden slutade oavgjort.

Skövde IK var nära ett fiasko

Den kallaste av duschar delades ut blott 32 sekunder in i den tredje perioden när Västmanlänningarna tog ledningen i matchen. SIK kunde dock hämta sig från chocken och Mikael Persson-Riis utjämnade halvvägs in i sista perioden och kort därefter satte Victor Wänghult 3-2 efter en grandios framspelning av Alexander Henriksson. 

— Det var riktigt skönt, det var ett tag sedan man fick hänga dit en och det är ju alltid kul att göra mål, sa en nöjd Victor Wänghult.

Hur kommer det sig att ni inte lyckas vinna klarare?

— De vet att vi kommer äga matchen och de går ut och nästan parkerar bussen och försvarar sig riktigt bra, det får man ge dem. Men vi måste bli bättre framför kassen och trycka dit mer puckar.

Playoffplatsen i sina egna händer

Skövde IK har nu fortsatt sitt slutspelsöde i egna händer, för i och med segern så sitter man kvar på den sista playoffplatsen. Och såvida inte Enköpings SK vinner sin sista match med åtta måls marginal och därmed får en bättre målskillnad så räcker det med en poäng för SIK i deras sista match borta mot tabellettan Lindlövens IF.

— Vi slog ju Lindlöven här senast, vi vet vad som krävs. Vi får ju åka upp där och göra vår bästa match för säsongen. Vi vill ju till playoff och ska till playoff, så enkelt är det.

Fick oväntad hjälp från Skaraborgsrivalerna

Inför den näst sista omgången var det tre lag som hade en teoretisk chans att ta den sista playoffplatsen från Skövdegänget. De tre lagen är nu reducerade till ett, bland annat tack vare skaraborgsrivalerna Grästorps IK. Deras oväntade seger hemma mot Forshaga med 7-3 innebar nämligen att de sistnämnda inte längre kan komma ikapp Skövde IK.


Matchfakta

Skövde IK - Surahammars IF 3 - 2 (0-0, 1-1, 2-1)

Period 1:

Period 2: 1-0 (05:06) Jesper Hultman, 1-1 (07:05) Niklas Åberg (Adam Stendahl, Christofer Udd)

Period 3: 1-2 (00:32) Petter Mattsson (Eric Alsdal), 2-2 (10:46) Mikael Persson-Riis (Adam Rundkvist, Albin Lindgren) powerplay (5-4), 3-2 (13:47) Victor Wänghult (Alexander Henriksson, Erik Rosén)

Skott: 43-13.

Utvisningar: Skövde IK 1x2 min., Surahammars IF 2x2 min.

Publik: 840


Grästorps IK - Forshaga IF 7 - 3 (3-0, 2-2, 2-1)

Period 1: 1-0 (06:06) Patrik Nyman (Jakob Wulcan), 2-0 (08:53) Linus Ljung (Patrik Nyman, Sebastian Kristiansson), 3-0 (11:13) Alex Vyhonsky (Patrik Nyman, Sebastian Kristiansson)

Period 2: 4-0 (03:27) Johan Larsson (Henrik Marklund, Jesper Sellin), 4-1 (04:22) Gabriel Johansson (Robert Thellberg, Marcus Berntsson), 5-1 (10:02) Henrik Marklund (Jesper Sellin, Johan Larsson), 5-2 (12:40) Erik Byström Johansson (Robert Thellberg, Kimmy Skogland)

Period 3: 6-2 (04:41) Johan Larsson (Henrik Marklund), 7-2 (17:53) Sebastian Kristiansson (Patrik Nyman, Alex Vyhonsky), 7-3 (19:41) Robert Thellberg (Gabriel Johansson, Marcus Berntsson)

Skott: 29-33.

Utvisningar: Grästorps IK 5x2 min., 1x5, 3 matchstraff, Forshaga IF 2x2 min., 1x5, 3 matchstraff

Publik: 194

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista