P-A Hyllert i björnmössa
En rejäl mössa och varma stövlar är a och o om man ska följa Svenska rallyt på plats, säger P-A Hyllert. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio

Fantastens bästa tips inför Svenska rallyt

3:00 min

P-A Hyllert från Tidaholm har rally som intresse sedan barnsben. Under en biltur på Billingen ger han här en snabbguide in i sporten.

– När jag var liten som gick "Skaraborgsnatten" utanför Tidaholm och i skogarna i Västergötland. Min far tog med mig ut och visade bilarna, berättar P-A Hyllert medan han kör sin vanliga bil på en isig grusväg uppe på Billingen.

Sedan den dagen har intresset funnits där och P-A har själv tävlat en hel del, men han har ingen bil just nu. Orsaken stavas barn.

– Men sedan när de växt upp lite då kan man kanske börja igen...

Svenska rallyt invigs på torsdagskvällen och börjar på allvar under fredagen. Frågan är då vad som är så speciellt med den tävlingen?

– Det är det häftigaste du kan göra i Sverige. Det är det man drömmer om som rallyförare i Sverige, att få ställa upp och köra under de förutsättningarna.

Men just i år är inte vägarna i Värmlandsskogarna optimala, vilket orsakat en del kritik.

– Du har ingen tjäle i vägen. Dom däcken som de här grabbarna har är så smala så de äter sig igenom vägen och då blir det väldiga spår och väldigt löst.

– Samtidigt är sådana isdäck väldigt hala på en vanlig väg, järmfört med när du kör på is och har bett hela tiden.

Bästa tipset då för den som ska upp och titta på det här i helgen?

– En riktig björnmössa ska man köpa. Och ett par riktiga skor eller stövlar så att man står varmt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista