En kurslokal i Skövde. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
Veterinär Jessica Olsson leder kursen i villkorad läkemedelsanvändning på mjölkgården. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio

Mjölkbönder på kurs får medicinera sina djur

Johan Fagerberg: Ju snabbare jag sätter in behandling, desto bättre resultat
3:51 min

Från årsskiftet kan mjölkbönder själva medicinera sina djur när de blir sjuka. Villkoret är att lantbrukarna går en särskild utbildning och tillåter regelbundna veterinärbesök på gården.

Intresset bland lantbrukare i Skaraborg att gå den två dagar långa kursen för villkorad läkemedelsanvändning har varit stort.

Tre fullbokade kurstillfällen blir det.

Lantbrukarna får lära sig att behandla vuxna djur och kalvar med penicillin, smärtstillande och vaccin för på gårdarna vanliga åkommor, berättar veterinär och kursledare Hanna Lomander.

Kursen handlar också om hygien och hur läkemedel och kanyler ska förvaras och hanteras och är ett villkor för att lantbrukaren ska få sköta behandlingen på egen hand.

Ett annat villkor är regelbundna veterinärbesök på gården.

Fördelarna är flera, säger Johan Fagerberg mjölkproducent utanför Korsberga. Djuren kan få behandling snabbt och antibiotikaanvändningen blir mindre, menar han.

– Om det är helg och jag har en sjuk kalv kan jag sätta in en behandling efter rådgivning med veterinär. Då skjuter man inte på det till måndagen på grund av jourersättningar. Och ju snabbare du kan starta behandlingen desto bättre resultat får du, med mindre risk för att behöva förlänga behandlingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".