Ombyggnad av elnätet i Böja.
Pågående vädersäkring av elnätet i Böja. Foto: Filip Landqvist

Satsar 500 miljoner på elnätet

1:04 min

Elnätsföretaget Ellevio, tidigare Fortum distribution, gör nu sin största satsning någonsin på elnätet i Skaraborg. En halv miljard läggs på att bland annat att ta ner elstolpar och byta ut dem mot elkabel som går i backen. 

Sedan stormen Gudrun 2005 har Ellevio jobbat med att säkra sina elnät. Det pågående arbetet i Skaraborgsområdet väntas vara klart under 2019.

Stort behov

Arbetet pågår just nu i Böja, mellan Skövde och Mariestad, och Rickard Hammarberg är en av dem som arbetar där och han säger att det inte är ett helt friktionsfritt arbete.

– Det är inte alltid så roligt att hålla på. Plockar du ner en stolpe så kan nästa stupa i backen också. Men det finns ett stort behov av att det här grävs ner, säger Rickard Hammarberg. 

Slipper strömavbrott 

Anders Öberg som är elnätschef på Ellevio säger att båda parter kommer gynnas av den här elnätssatsningen. 

– Kabel i backen ger en högre driftssäkerhet. Det blir bättre för kunden som slipper strömavbrott och det blir bättre för oss som slipper åka ut och laga, säger Anders Öberg. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista