Advokat Inger Rönnbäck. Bild: Fredrik Johansson/Sveriges Radio
Advokat Inger Rönnbäck. Bild: Fredrik Johansson/Sveriges Radio

Rönnbäck föreslog advokatbyte redan inför hovrätten

3:45 min

Advokat Inger Rönnbäck är inte längre försvarare till Lisa Holms dömde mördare Nerijus Bilevicius.  Advokatbytet är bra för klienten säger Rönnbäck till P4 Skaraborg och avslöjar att hon väckte frågan redan inför hovrättsprövningen.

- Vid den tiden var han absolut inte framme vid nånting sånt men nu har han sett att allting dras åt och han får en dom i hovrätten som till och med är hårdare i formuleringen.

Nu blir det advokaten Björn Hurtig som tar över och som kommer företräda 35-årige Nerijus Bilevicius i en överklagan till Högsta domstol. 

-  Det är väldigt naturligt att han ser sig om efter en ny möjlighet att komma vidare och det är det verkligen med friska ögon, säger Rönnbäck som inte ser advokatbytet som ett nederlag för henne själv.

Det finns ingen prestige, klientfokus är alltid det viktiga. 

- Det finns ingen prestige alls för mig utan för mig är klientfokus alltid det viktiga, säger Rönnbäck. 

Advokat Inger Rönnbäck har under rättsprocessen anlitat de före detta kriminalpoliserna Jan Olsson och Pål Johansson som också jobbar på uppdrag av Björn Hurtigs advokatbyrå. Dessa två kommer nu fortsätta bistå den nye försvararen med expertkunskap i samband med ett överklagande till Högsta domstolen.

Stort fokus kommer troligen bli på att förklara de dna-spår som utgjort det tyngsta skälet till en fällande dom i både tingsrätt och hovrätt.


- Visst, det är alltid svårt få upp mål i Högsta domstolen men här finns det absolut möjligheter, säger Rönnbäck. 

Inger Rönnbäck föreslog för sin klient att han skulle välja just Björn Hurtig som försvarare, känd bland annat som advokat till Julian Assange och barnläkaren som friades för dråp på ett barn vid Astrid Lindgrens sjukhus. 

Rönnbäck tror dessutom att det kan vara en fördel med en manlig advokat i ett så här uppmärksammat mål.

- Som jag ser är Sverige inte moget för kvinnliga offentliga försvarare i stora brottmål. Mediabilden i detta visar att man har svårt att ta in en kvinna som jobbar med sådana här allvarliga saker.

Det är bäst att han har en manlig advokat i det här skedet.

Har du känt så under den här processen?

-Det kan ju möjligen gå ut över klienten, inte rättsligt men det tar ju han in nu när han kan läsa media. Då kan han se att det är mycket kritik mot mig och det påverkar honom så klart. Jag förstår honom och det är bäst att han har en manlig advokat i det här skedet.

Det du har lagt fram i det här målet, tror du det hade uppfattas annorlunda om det framförts av en känd manlig advokat?

- Ja, absolut. En känd manlig advokat hade blivit uppmärksammad på ett betydligt mer positivt sätt, säger Inger Rönnbäck. 

Under tings- och hovrättsförhandlingarna har advokat Thomas Håkansson varit P4 Skaraborgs sakkunnige expert. Eftersom han arbetar på samma advokatbyrå som Nerijus Bilevicius nye försvarare Björn Hurtig kommer han inte vara kanalens sakkunnige under resten av målet.



Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista