Ett av husen på Holmavägen.
Ett av husen på Holmavägen. Foto: Sten Lillieström / Sveriges Radio

Svartlistad hyresvärd får tillbaka nedgångna hus

1:31 min

I flera år missköttes hyreshusen i Tidaholm av det svartlistade bolaget Tedhoj fastigheter, tills att det kommunala bostadsbolaget Tidaholms bostads AB gick in som förvaltare. Nu drar bolaget sig ur igen, skriver tidningen Hem och Hyra och fastigheterna ska återigen skötas av ägaren. 

– Pannan var trasig under hela förra vintern, och varmvattnet har varit borta, säger Lorita Axelsson, en av de boende.

Hur gick det när man påpekade det?

– Det hände ingenting. Ingenting.

Att fortsätta reparera de nedgångna fastigheterna skulle bli för dyrt, anser det kommunala bostadsbolaget TBAB. I husen finns trasiga fönster och en trilskande panna utan olja. Flera av dem är redan utdömda och tomma efter angrepp av både svartmögel och råttor.

Samtidigt var det just kommunens miljöförvaltning som efter förra vintern inte såg något annat alternativ än tvångsförvaltning. Så blev det och en tvättmaskin installerades, avloppet rensades, vattenläckor tätades, pannan lagades och fylldes på så att de tre hyresgästerna slapp att leva med 14 grader inomhus den här vintern. Bland annat.

Men lyckan blev inte långvarig. Nu är frågan hur det blir framöver, när oljan i pannan tar slut eller något annat går sönder.

– Det är ju lite oroligt. Vi är ju rädda att det blir samma sak igen. Finns det pengar att laga? Man kanske får se sig om efter något annat.

Krister Gustavsson bor en våning upp.

– Jag är van. Det är ju det att han vill att vi ska engagera oss också med gräsklippning och sådana grejer. Vi får kämpa...

P4 Skaraborg söker hyresvärden för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista