Maria Hjärtqvist är gruppledare för (S) i Skövde.
Maria Hjärtqvist är gruppledare för (S) i Skövde. Foto: Tomas Ek / Sveriges Radio

"Har aldrig varit med om ett så pressat ärende"

"Det är oerhört kort om tid"
1:41 min

I morgon kväll har Skövdes styrande allians bjudit oppositionspartierna till information om läget i Billingehusprojektet.
Inom oppositionen är man kritisk både till bristen på information och att tiden tycks vara så knapp.

Socialdemokraternas gruppledare Maria Hjärtqvist har varit aktiv länge i politiken och aldrig upplevt något liknande, säger hon:

– Det har jag aldrig varit med om förut. Det är ett stort beslut där det krävs ett rejält beslutsunderlag med konsekvensanalys, så det känns förvånande, säger hon.

Alliansen har inte egen majoritet i Skövde utan behöver stöd från fler partier. Moderaternas kommunalråd Katarina Jonsson vill gärna lyssna till oppositionens argument och hon håller med om att tidsramen är snäv men säger att det var nödvändigt. Det gällde att undvika att det planerade asylboendet blev verklighet:

– Hade vi krävt det breda underlag som Socialdemokraterna efterfrågat, då hade vi inte suttit i några förhandlingar, utan då hade det i söndags öppnat ett asylboende på Billingehus, säger Katarina Jonsson.

I förslaget ska kommunen köpa bland annat badet och Blå Hallen för 45 miljoner kronor. Socialdemokraterna vill ha en oberoende värdering av om summan är marknadsmässigt rimlig. Exakt hur kommunen kommer att motivera köpesumman vill inte Katarina Jonsson berätta idag:

– Den kommer att beskriva det bedömda värdet, omfattningen får du läsa när vi har framme ett beslutsunderlag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".