Billingskolan i Skövde.
Billingskolan i Skövde. Foto: Andreas Johnsson/Sveriges Radio.

Elever är positiva till mobilförbud

2:56 min

Allt fler skolor inför mobilförbud på skoltid för att motverka mobbing, ta bort ett störande moment eller få eleverna att leka. Något som bland annat elever på Billingskolan välkomnar.

På Billingsskolan i Skövde får man sedan augusti, förra året, inte fått använda mobilen under skoltid. Anledningen är att man bland annat sett att eleverna slutat leka på rasterna, något som enligt eleven Felicia Raupach är viktigare än mobilen.

— Det viktigaste är att man kan vara tillsammans och leka, säger Felicia Raupach.

Alla barnen jag träffar på Billingskolan är positiva till att man inte får använda mobilen på skoltid. Men Svea Wikstrand kan se att det finns ett visst behov av mobilen i vissa lägen.

— Det kan vara skönt att ha den i fickan om man vill ringa sina föräldrar om det är någonting, säger Svea Wikstrand.

Är det inte lite smått lustigt? Att mobilen som är en så central del av mångas vardag egentligen inte är så viktig när man tänker efter. Iallafall inte enligt Billingskolans elever. Och Keenan är inget undantag, han använder egentligen bara mobilen för dem mest triviala funktionerna.

— Jag kollar inte på instagram eller något sånt, jag använder bara telefonen för att ringa eller smsa, säger Keenan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista