En bild av appen med syntest. Bild: Göteborgs Universitet
Startbild i appen med syntest. Bild: Göteborgs Universitet

Test i mobilen ger besked om gula fläcken

Den vanliga ögonsjukdomen gula fläcken kan behandlas snabbare och mer effektivt med hjälp av en app i mobiltelefonen. Det visar en avhandling av Lidköpingsläkaren Christina Winther.

Appen med ett syntest är till för är personer med åldersförändringar i gula fläcken i ögat, som är den vanligaste formen av synnedsättning bland personer över 60.

Överläkare Christina Winther på Lidköpings sjukhus har skrivit en avhandling om appen och berättar att syntestet i appen bättre avslöjar bekymmer med synfunktionen än syntest med klassisk bokstavstavla på väggen hos ögondoktorn.

Sjukdomen makuladegeneration orsakar skador på syncellerna mitt i synfältet och är kronisk. Den går i skov och ju snabbare patienten får behandling, desto bättre klarar sig ögat berättar Christina Winther.

Patienterna har kortare eller längre perioder då förändringarna i gula fläcken stabiliseras. Och under de perioderna mellan behandlingarna kan patienterna hålla koll på sin synfunktion hemma själva med appen, berättar Christina Winther.

Sjukdomen är vanlig, säger Christina Winther. 

– Man räknar med ungefär 6 500 nya patienter i hela landet varje år. Det är en dold folksjukdom.

Förhoppningen är att appen kan hjälpa till att korta köerna som på en del håll i landet är 8-12 månader, fortsätter hon.

– Ligger resultaten stabilt behöver man inte komma på kontroll. Medan patienter med sjunkande resultat tas in för kontroll och ny behandling. På så sätt kan man minska köerna. För så som det är idag kallar vi patienter urskiljningslöst. Vi tar in alla, för vi vet inte vem som försämrats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista