Åsa Kåryd, Fredrik Nelander och Mia Forsäng.
Åsa Kåryd, Fredrik Nelander och Mia Forsäng. Foto: Andreas Johnsson/Sveriges Radio.

Varas befolkning ska digitaliseras

3:04 min

Ett nytt projekt i Vara kommun ska hjälpa befolkningen att orientera sig i den digitala nutiden. 

Den digitala nutiden kan vara lite utav en djungel, det är appar hit och det är e-tjänster dit. Och även om majoriteten utav befolkningen mer eller mindre är med i den digitala svängen så är det långt ifrån alla som lever i den ständigt uppkopplade världen.

Vi vill få vår befolkning i Vara mer digitaliserad.

För att minska risken för ett digitalt utanförskap har vara kommun dragit igång ett projekt där man nu, genom workshops, ska få sin befolkning digitaliserad.

— Det finns ungefär en miljon människor som inte surfar på internet, inte har ett armband eller en telefon som de kopplar upp sig från. Det här vill vi på något sätt sprida, vi vill få vår befolkning i Vara mer digitaliserad, säger projektledare Mia Forsäng.

För att hjälpa befolkningen ska man nu anordna olika workshops där man kan lära sig allt från att starta videosamtal och använda olika e-tjänster. 

— Jag tror att det är jätteviktigt. Om du tittar på dagens ungdomar så är de ute och surfar och är ute på sociala medier och det är deras sätt att kommunicera. Det är jätteviktigt att vi försöker utveckla så att alla i kommunen har samma möjligheter, säger Mia Forsäng.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista