Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kock-Anne fixar köttfärs med variation

Publicerat onsdag 17 februari 2016 kl 13.03
Anne Lindquist lagar mat med köttfärs.
1 av 2
Anne Lindquist förbereder köttfärsen till gratängen. Foto: Marie Schnell / Sveriges Radio
Köttfärsrätter
2 av 2
Pasta med köttfärssås, vitkålssallad, vitlökssås, långmacka och gratäng. Foto: Marie Schnell / Sveriges Radio

P4 Skaraborgs kock Anne Lindquist lagar köttfärsrätter idag. Det blir sås, gratäng och en smaskig macka till fredagsmyset.

På menyn står pasta med köttfärssås, vitlökssås, vitkålssallad, långmacka med köttfärs och ost och köttfärsgratäng. 

Recept:

Köttfärssås
1 kg blandfärs
1 l vatten
smör/olja
salt/vitpeppar
1 köttbuljong
1 grönsaksbuljong
ca 300 g tomatpuré
2 msk lökpulver
1 msk basilika
ev. cayennepeppar/chili
ev. Maizena

Stek och krydda färsen med vitpeppar och salt i smör/olja. Lägg över i kastrull och stek kvarvarande färs i ca två omgångar. När all färs är stekt och ligger i kastrullen, höll över 1l vatten. Tillsätt båda buljongtärningarna och tomatpurén. Låt koka upp. Tillsätt lökpulver och basilika och ev. cayennepeppar och chili. 

Red om det behövs med Maizena.

Vitkålssallad
1 mellanstor vitkål/spetskål
1 del vitvinsvinäger
2 delar rapsolja
3 msk italiensk salladskrydda
2 msk oregano
1 msk pepparmix
ev. 1 msk socker. 

Riv eller skär vitkål i önskad storlek. Blanda i övriga ingredienser. 

Vitlökskräm
1 del majonnäs
1 del yoghurt, gärna rysk
salt, vitpeppar
vitlök

Pressa eller riv vitlöken fint. Blanda ihop med övriga ingredienser och rör om. 

Köttfärsgratäng
Potatis
Köttfärssås
grädde
Ost
salt, vitpeppar


Skiva potatis i önskad mängd och krydda med vitpeppar och salt. Blanda ner önskad mängd köttfärssås. Slå på grädde så att det nästan täcker. 

Grädda i 200 grader ca 40 minuter. Lägg på riven ost (gärna smakrik) och grädda i ytterligare ca fem minuter. 

Långmackor
Barkis
Köttfärssås
ost

Skär Barkis på längden. Kleta på köttfärssås och strö på riven smakrik ost. Grädda i ca 200 grader ca 5-10 minuter. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".