Brandrester.
1 av 3
Byggnaden brann ner till grunden, men ingen skadades i branden. Foto: Foto: Marthina Stäpel / Sveriges Radio
Rök och ånga stiger från brandresterna.
2 av 3
Männen döms till fängelse och miljionskadestånd. Foto: Foto: Marthina Stäpel / Sveriges Radio
Byggnaden brann ner till grunden.
3 av 3
Byggnaden brann ner till grunden. Foto: Foto: Polisen

Fyra års fängelse för mordbrand

Det blev fyra års fängelse vardera för de båda män som tände eld på assyriska föreningens lokaler i Skövde. De ska också betala närmare 2,8 miljoner kronor i skadestånd. 

Båda männen döms till fyra års fängelse vardera för mordbrand. De ska också gemensamt betala 2 780 000 kronor i skadestånd till Länsförsäkringar och 8 900 kronor till Assyriska föreningen. 

Tingsrätten skriver i domen att man bedömer att bevisningen är mycket stark. Men något egentligt motiv har man inte riktigt kunnat hitta.

Assyriska föreningens lokaler brann ner till grunden i mitten av december förra året. Misstankarna riktades tidigt mot två personer, 31 och 22 år gamla. Den yngre mannen har erkänt, men menar att han gjorde det efter hot från 31-åringen, som i sin tur nekar till brott.

Advokat Fred Höweler som företrätt en av de två åtalade männen säger till P4 Skaraborg att han tror att hans klient vill överklaga åtminstone straffet.

– Fyra års fängelse är ett hårt straff för en mordbrand där ingen människa i något läge riskerade att komma till skada, menar Fred Höweler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista