Christer Pettersson-bild
1 av 2
Fotografen Jonas Lemberg (till vänster) med sitt foto av Christer Pettersson och konstnären Markus Andersson med sin målning. Nu ska saken prövas av Högsta Domstolen. Foto: Staffan Teste. Foto: Foto: Staffan Teste
Fotomontage Nick Brandts foto "Elephant on bare earth" samt MIO:s canvastavla "Elefant" Skärmdump från Fotografiskas facebook-sida
2 av 2
Fotomontage Nick Brandts foto "Elephant on bare earth" samt MIO:s canvastavla "Elefant" Skärmdump från Fotografiskas facebook-sida

Bild på misstänkt Palmemördare blir fall för domstol

1:26 min

Bildbråket mellan möbeljätten MIO och en fotograf är inte den enda tvisten om upphovsrätt som just nu prövas i svenska domstolar.
Ett foto på tidigare misstänkte Palmemördaren Christer Pettersson hamnade på en målning. Nu ska fotografens upphovsrätt prövas i Högsta Domstolen.

Juristen Staffan Teste ser likheter mellan de två fallen:

– Det handlar om fotografens rättigheter. Det är viktigt att Högsta Domstolen klargör att en fotograf har ett bearbetningsskydd.

När det gäller fotografiet på Christer Pettersson, så handlar det kort och gott om hur långt fotografens rätt till sin bild sträcker sig. Kan en annan konstnär måla av fotot och placera det i ett nytt sammanhang, är frågan.
Det påminner om den pågående tvisten i Skaraborgs tingsrätt mellan MIO och en engelsk fotograf. Möbelföretaget MIO menar att man inte exakt vet hur deras egen elefantbild har uppkommit, och företaget utesluter inte att Nick Brandts bild kan ha tjänat som modell när deras egen bild skapats.
Tvisten i Skaraborg avgörs först i slutet av maj eller början av juni när saken hamnar inför rätta.
Staffan Teste tycker att när man tittar på de två elefantbilderna så förstår han fotografens reaktion.

– Man kan inte utesluta att det i stort sett är en photoshop-kopia av fotografens bild som sedan bearbetats, och då är det en bearbetning som fotografen har rätt till, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista