Skjutna vildsvin i Falköping.
Vildsvinen fick skjutas på nära håll. Foto: Andreas Lindgren

Vildsvin spred oro i centrala Falköping

2:54 min

Det var dramatiskt i Falköping i går eftermiddag. En vildsvinsugga med kulting dök upp i stan och folk kände sig hotade. 

De första rapporterna om de här vildsvinen kom vid 16-tiden. Då sågs de stryka omkring vid Kurorten, berättar kommunskytten Andreas Lindgren som kallades in.

– På vägen in ringer de till mig igen och säger att grisarna är på väg mot Mössebergsparken, och det är även folk som har blivit anfallna, sa dom. Jag vet inte... Jag tror folk blivit rädda för dom. Men det var lite ansträngt läge när jag kom in där, säger Lindgren.

Han såg då en kvinna med ett barn som halvsprang med två vildsvin efter sig. Men Lindgren anser egentligen inte att de jagade kvinnan, utan snarare var på väg åt samma håll.

– Det är ju uppstressade djur man har att göra med. De ter sig lite annorlunda än i skogen. Men det gick bra allting. Jag ställde mig i ett säkert läge och avlivade djuren på ganska nära håll.

Vad sa den här mamman efteråt?

– Hon fanns sig ganska bra. Hon hade med sin lille son och vi satt och snackade en stund. Man för ju försöka vara lite pedagogisk när det är sådana här grejer.

Lindgrens första tanke var att det handlade om förrymda djur från Mössebergs djurpark, men så var inte fallet. Det finns gott om vildsvin bland annat på andra sidan Mösseberg, men inget stabilt bestånd alldeles intill stan, säger han.

Hör mammans berättelse om mötet med vildsvinen här.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista