Tända ljus utanför Kronan skola Max Lindahl/Sveriges Radio
Foto: Max Lindahl/Sveriges Radio.

Hotade Kronan och anhöriga till skoloffer – döms

1:52 min

Nu döms den man som har hotat skolan Kronan i Trollhättan och även anhöriga till ett av offren i den rasistiska skolattacken på skolan.

Redan samma dag som skolattacken, där tre personer mördades, skickade mannen ett mejl till rektorer i Trollhättan där han skrev att fler attacker kunde komma.

Enligt tingsrätten har den dömde 21-årige mannen under rättegången också uttalat viss sympati för gärningsmannen.

I domen står det att hotet mot anhöriga till ett av offren har haft tydlig rasistisk prägel och tingsrätten anser att hotet är särskilt hänsynslöst.

Men förutom hoten mot anhöriga till ett av offren så anser tingsrätten att det inte handlar om ett så kallat hatbrott. Något som åklagare Lotta Nielsen inte håller med om. 

– I just den delen så delar jag inte rättens uppfattning. Hoten har haft sin grund som är främlingsfientligt och det är riktat mot en generell grupp; asylsökande och flyktingar, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker det är ett hatbrottsmotiv och det borde tingsrätten också bedömt det som. 

Mannen har också bombhotat stadshuset i Stockholm och hotat flera journalister.

21-åringen döms för 19 tillfällen av olaga hot. Han har erkänt att han skickat hotmejlen men menar att hoten var på skämt.

– Det var förväntat att han skulle dömas till vård, sen är jag nöjd med att han döms för samtliga gärningar han är åtalad för, säger Lotta Nielsen. 

Han döms också för flera olika sexbrott, bland annat grovt utnyttjande av barn för sexuell posering. Han har förmått flera barn att visa sina könsorgan i olika konversationer på internet.

21-åringen döms till rättspsykiatrisk vård och att betala nästan 500 000 kronor i skadestånd till offren.

Bland annat drygt 220 000 till Trollhättans kommun för väktarkostnader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista