Lagkaptenen Adam Rundkvist (i mitten) gjorde ett av målen när SIK föll i den första slutspelsmatchen mot Tranås.
Lagkaptenen Adam Rundkvist (i mitten) gjorde ett av målen när SIK föll i den första slutspelsmatchen mot Tranås. Foto: Jens Prytz/Sveriges Radio.

Tranås knäckte Skövde IK inför storpublik

3:30 min

Skövde föll i den första slutspelsmatchen mot Tranås hemma i Billingehov med 3-5. SIK var med fram till 3-3 i början av tredje perioden men Tranås var spetsigare i slutet av matchen avgjorde med två mål i mitten av slutakten.

– Jag tycker det är jämnt skägg. Jävligt surt att förlora så här tajta matcher, slog Skövde IK:s lagkapten Adam Rundkvist fast efter den händelserika slutspelsmatchen.

Det var annars inte mycket som talade för Skövde IK inför deras första slutspelmatch på drygt tio år.

Tranås var klara favoriter i kraft av att ha slutat tvåa i allettan i jämförelse med Skövde IK som blev andra lag i fortsättningsettan.

SIK hade förlorat de sju senaste mötena lagen emellan och saknade dessutom sin nyckelspelare Erik Rosén som tvingades vila på grund av hjärnskakning.

När Tranås tog ledningen redan efter knappt fem minuter så trodde nog också de flesta att det skulle bli en ensidig historia.

Men Skövde lät sig inte nedslås av det tidiga baklängesmålet utan stod upp bra och visade inga tecken på att lida av några slutspelsnerver.

I mitten av den målrika andra perioden så kom kvitteringen genom Jesper Hultman som satte 1-1 i ett friläge.

Tranås tog återigen ledningen. 1-2 kom i power play genom ett riktigt pangskott av Sebastian Ottosson som klingade in via Skövdemålvakten Marcus Melins kryssribba.

Men ett nytt friläge senare var det kvitterat till 2-2. Tranås låg på i ett nytt power play och Oskar Back täckte ett skott som mynnade ut i en kontring.

Back la fram pucken till lagkapten Adam Rundqvist som skickade in utjämningen högt bakom Victor Johnson i bortamålet.

Det såg ut att vara lika läge inför sista akten men då klev en gammal SIK bekanting upp och gav Tranås ett psykologiskt viktigt mål med blott åtta sekunder kvar innan periodvilan.

Forwarden Robin Johansson fick tämligen ostört skrinna sig i läge och skjuta in 2-3 kort innan pausvisslan.

Skövde kom tillbaka för tredje gången målmässigt i uppstarten av sista perioden då rutinerade backen Mathias Gudmundsson drog till från blå och satte 3-3. Hans första mål sen comebacken efter nyår.

Men trots ideliga utjämningar så skulle Tranås till sist kämpa ner Skövde IK och två mål i mitten av tredje perioden avgjorde den sevärda slutspelsdrabbningen.

Victor Jigmalm la in 3-4 pucken bakom Melin i en situation då Skövdespelarna ropade på offside.

Kort därefter punkterade Thobias Josefsson matchen då han styrde in 3-5 efter ett skott från Robin Johansson.

– Det ena målet är offside så det är en domarmiss och sen det andra målet är vi för veka framför eget mål. De drar det längsta strået och det känns som de är lite mer konsekventa i sitt spel.

Noterbart är att de två Tranåsspelare som har ett förflutet i Skövde IK var högst delaktiga i att sänka sitt gamla lag.

Anders Skoog låg bakom tre assist medan Robin Johansson stod för ett mål och en framspelning.

Efter förlusten mot Tranås har nu Skövde IK ryggen mot sargen inför helgens avgörande.

SIK måste vinna i Tranås på lördag för att säsongen inte ska ta slut. Lyckas laget med det så väntar en tredje och direkt avgörande drabbning redan på söndag.

– Det är två matcher som måste vinnas. De har fortfarande all press på sig så vi ska åka ner och ta dem i två matcher, det är tanken, säger Rundkvist som inte gett slaget förlorat.

Så det här var inte sista hemmamatchen i Billingehov för säsongen?

– Nej, förhoppningsvis inte utan hoppas få bjuda på någon match till här i alla fall.

Matchfakta:
Skövde IK - Tranås AIF 3 - 5 (0-1, 2-2, 1-2)

Period 1: 
0-1 (04:46) Filip Petersson (David Bremer)
Skott: 7-10.

Period 2: 
1-1 (08:25) Jesper Hultman (Max Örnskog), 1-2 (12:21) Sebastian Ottosson (Jimmie Jansson, Anders Skoog) powerplay (5-3), 2-2 (17:17) Adam Rundkvist (Oskar Back) boxplay (4-5), 2-3 (19:52) Robin Johansson (Anders Skoog)
Skott: 5-10.

Period 3: 
3-3 (02:58) Mathias Gudmundsson (Oskar Back, Adam Rundkvist), 3-4 (10:01) Victor Jigmalm (Anders Skoog, Johan Eriksson), 3-5 (13:53) Thobias Josefsson (Robin Johansson, David Bremer)
Skott: 9-6.
Totalt: 21-26.

Utvisningar: Skövde IK 6x2 min., Tranås AIF 5x2 min.
Domare: André Hiljanen, Växjö
Publik: 2162

Matchens lirare, Skövde IK: Mathias Gudmundsson
Tranås AIF: Sebastian Ottosson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista