Christian Carlsson i kommunledningscentralen.
1 av 2
Christian Carlsson i den nya kommunledningscentralen för Tidaholm, Falköping, Skara och Götene. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
Genrebild hemvård äldrevård
2 av 2
Hemtjänsten får utryckningstjänst. Foto: Foto: Henrik Montgomery/TT

Hemtjänsten rycker ut på 112-larm i Tidaholm

1:27 min

Inom kort ska hemtjänstpersonal i Tidaholm börja göra utryckningar nattetid. En anledning till detta är de långa framkörningstiderna som utryckningsfordon har. 

- Det är deras kunskap som gör detta möjligt, säger Christian Carlsson, brandmästare på Räddningstjänsten i Falköping/Tidaholm.

Samarbetet mellan Tidaholms kommuns hemtjänst och Räddningstjänsten är bland det första i sitt slag, men tanken på sikt är att utöka det här till fler kommuner.

Vid månadsskiftet ska all nattpersonal inom Tidaholms hemtjänst ha fått utrustning i sina bilar som gör att de kan larmas som första resurs till exempelvis ett hjärtstopp, om de befinner sig närmast. 

På så vis sparar vi minuter

- Den stora vinsten med det här är att de är rörliga ute. De rör sig mycket på landsbygd. Ambulansstationer och räddningstjänst ligger i centralorterna och har lång framkörningstid. De kan vara närmare de som behöver hjälp och på så vis sparar vi minuter, säger Christian Carlsson.

I deras bilar ska det också finnas enklare släckutrustning så att personalen kan hjälpa till vid mindre bränder och olyckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista