En skolgård med yngre elever.
En skolgård. Foto: Jessica Gow/TT.

Anmälningar inom skolan har fördubblats i Skara

1:22 min

Trots en fördubbling av anmälda missförhållanden inom skolan i Skara kommun, något som är högst i Skaraborg, så oroar inte siffrorna Skara kommuns skolchef.

Under fredagen släppte skolinspektionen ny statistik om bland annat anmälningar av kränkande behandlingar som gjorts inom den svenska skolan 2015, den visade en ökning med 17 procent i hela landet.

Som jag ser det finns det ett stort mörkertal.

I Skaraborg är Skara den kommun där antalet anmälningar ökat mest jämfört med sedan 2014. De senaste siffrorna visar att sammanlagt 20 anmälningar gjorts i Skara kommun (dubbelt så många som 2014) varav elva var av kränkande behandlingar, jämfört med endast tre stycken 2014.

Men det är inga siffror som oroar Skara kommuns skolchef Ulla-Stina Milton.

— Jag skulle vilja åberopa Sveriges kommuner och landstings mätning som görs kring hur eleverna mår och hur trygga de är i skolan, där har Skara legat högt alla år, säger Skara kommuns skolchef Ulla-Stina Milton.

Om ni nu ligger högt i nöjdhet, hur kan det då öka med anmälningar?

— Det kan vara så att skolan eller huvudmannen och vårdnadshavaren har olika syn på hur man ska agera vid olika händelser.

Kan finnas ett stort mörkertal

Trots att antalet anmälningar ökar i hela Sverige så kan inte Caroline Dyrefors Grufman, barn- och elevombud vid Skolinspektionen, så behöver inte ökningen innebära att det blivit sämre på skolorna. Samtidigt vill hon däremot höja ett varningens finger.

— Det är ju inte så att alla elever som blir utsatta för kränkande behandling känner till sin möjlighet att göra en anmälan. Som jag ser det finns det ett stort mörkertal med barn och elever som dagligen blir utsatta för kränkningar i vår skola och det är ett misslyckande, säger Caroline Dyrefors Grufman, barn- och elevombud vid Skolinspektionen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista