Tåg som brinner
Tågbranden utanför Väring i fredags orsakade stora förseningar. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio

Brandorsaken fortfarande oklar

1:55 min

Det tåg som eldhärjades utanför Väring i fredags är nu bogserat till Västerås för närmare undersökning.

– Vi ser att det har varit väldigt varmt och att det finns rök och värmeskador, men exakt i vilka komponenter eller i vilken del av den här drivenheten det har börjat, det måste en kunnig brandtekniker börja nysta i, säger Peter Sjöquist som är trafiksäkerehtschef på SJ.

Har det här fått er att vidta några åtgärder med andra tåg?

– Vi tittar i våra underhållssystem, fordonens indikeringssystem för att försöka förstå var det här har börjat någonstans, så att vi kan göra stickprovskontroller på övrig materiel.

– Men vad vi sett hittills under helgen har vi inte anledning att misstänka några systematiska fel just nu, säger Sjöquist.

Hur beskriver föraren det som hände?

– Det har dykt upp ett antal felindikeringar. Sedan har tågets huvudbrytare slagit ur och han har bromsat för att stanna på ett så bra ställe som möjligt.

Den här utredningen kan ta flera månader att genomföra. Även Statens haverikommission överväger att starta en egen utredning av tågbranden, men tar beslut om detta senare i veckan.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista